Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofd Amnesty in Oekraïne stapt op na beschuldigen Oekraïne

Hoofd Amnesty in Oekraïne stapt op na beschuldigen Oekraïne

KIEV (ANP/RTR) - Het hoofd van mensenrechtenorganisatie Amnesty in Oekraïne stapt op, nadat eerder deze week een rapport werd gepubliceerd waarin staat dat het Oekraïense leger burgers in gevaar brengt in de oorlog met Rusland. Oksana Pokaltsjoek zegt dat ze het niet eens is met wat Amnesty schreef.

"Zoals het nu is opgeschreven, lijkt het op steun voor de Russische propaganda. In een poging om burgers te beschermen, is dit rapport Russische propaganda geworden", aldus Pokaltsjoek op Twitter. "Het doet me pijn dit toe te geven, maar we waren het oneens met de leiding van Amnesty International, daarom heb ik besloten de organisatie te verlaten."

Volgens Pokaltsjoek heeft de Oekraïense afdeling van de mensenrechtenorganisatie meerdere malen laten weten dat de positie van de Oekraïense defensie in ogenschouw moet worden genomen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, volgens het voormalig hoofd van de Oekraïense tak.

Woonwijken

Amnesty International schreef donderdag dat het Oekraïense leger burgers in gevaar brengt door het Russische leger te beschieten vanuit woonwijken en door gevechten aan te gaan in bewoonde gebieden. Oekraïense militairen hebben bases ingericht en wapensystemen neergezet, waarmee bijvoorbeeld vanuit scholen en ziekenhuizen op de vijand is gevuurd. Bij daaropvolgende Russische aanvallen op de bevolkte Oekraïense gebieden, zijn burgers gedood en wordt veel civiele infrastructuur vernietigd. Er is volgens Amnesty-chef Agnès Callamard sprake van "een patroon" in de onderzochte regio's Charkov, Donbas en Mikolajev.

Donderdag uitte president Volodimir Zelenski ook al felle kritiek op het rapport. "De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven." Met het rapport "probeert de mensenrechtenorganisatie de Russische terreur goed te praten", zei Zelenski.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea zegt corona te hebben verslagen

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft tijdens een bijeenkomst met wetenschappers en zorgmedewerkers de overwinning uitgeroepen in de strijd tegen het coronavirus. Ook kondigde hij aan dat de strengste coronamaatregelen in het land komen te vervallen, aldus staatsmedia donderdag.

1 uur geleden
Eerste schip met graan uit Oekraïne weer aangemeerd in Turkije

ISTANBUL (ANP/AFP/RTR) - Het eerste schip met graan dat Oekraïne mocht verlaten sinds de Russische inval is met een volle vracht weer in Turkije aangemeerd. Dat blijkt uit de locatiegegevens van het schip dat onder de vlag van Sierra Leone vaart.

6 uur geleden
Zwitserland wil Oekraïne diplomatiek vertegenwoordigen in Moskou

ZÜRICH/MOSKOU (ANP) - Zwitserland en Oekraïne hebben na maanden onderhandelen een akkoord gesloten waarmee Zwitserland de diplomatieke taken van Kiev in de Russische hoofdstad waarneemt. Zwitserland heeft vaker deze rol als neutrale tussenpersoon in de diplomatie gekregen bijvoorbeeld als behartiger van Amerikaanse belangen in Iran sinds 1980. Zwitserse media hebben gemeld dat de deal rond is en alleen nog afhankelijk is van Russische instemming.

7 uur geleden
Strandgangers in Engeland gewaarschuwd voor vallend gesteente

LONDEN (ANP) - Strandgangers in het zuiden van Engeland moeten oppassen voor vallende rotsblokken. Door de hitte kunnen er namelijk scheuren in de rotswanden ontstaan, waarschuwen experts en lokale autoriteiten.

7 uur geleden
Roemeen aangehouden voor betrokkenheid dodentruck Engeland

BOEKAREST (ANP/DPA) - Roemenië heeft een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een mensensmokkelzaak, die leidde tot de dood van 39 Vietnamese migranten. De Vietnamezen werden in oktober 2019 gestikt aangetroffen in een koeltruck die vanuit België naar Groot-Brittannië was verscheept.

9 uur geleden
Franse minister wijt bijna alle branden aan menselijke fouten

MOSTUEJOULS/BORDEAUX (ANP) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, denkt dat zeker negen op de tien bosbranden worden veroorzaakt door pyromanen of per ongeluk ontstaan als gevolg van menselijk handelen. Hij noemde bijvoorbeeld een grote bosbrand ten zuidwesten van Bordeaux, in het departement Gironde, waar in juli ook al een hele grote bosbrand was. Darmanin denkt dat het oplaaien van die brand, een stukje verderop, het werk is van criminelen zei hij tegen Franse media. De brand ontstond op verscheidene plekken over een bepaalde tijdsperiode.

9 uur geleden
Poetin belt met leider Mali over levering voedsel en brandstof

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de leider van het Sahelland Mali gesproken over eventuele leveranties door Rusland van voedsel, brandstof en kunstmest. De leider van het arme en verscheurde land, Assimi Goïta, dankte voor de steun die Poetin aanbood.

10 uur geleden