Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkongse activist Joshua Wong opnieuw veroordeeld tot cel

Hongkongse activist Joshua Wong opnieuw veroordeeld tot cel

HONGKONG (ANP/DPA) - De Hongkongse activist Joshua Wong is opnieuw veroordeeld voor het bijwonen van een illegale demonstratie. De 24-jarige dissident zou in november vrijkomen, maar van de rechtbank moet hij nog eens tien maanden de gevangenis in.

Wong en zo'n 20.000 anderen kwamen vorig jaar bijeen om de slachtoffers van het Plein van de Hemelse Vrede-protest te herdenken. De gebeurtenissen van 4 juni 1989 in Peking worden elk jaar in Hongkong herdacht, maar dat mocht vorig jaar voor het eerst niet niet vanwege de coronapandemie.

Wong, die ook wel wordt gezien als een van de gezichten van de prodemocratische beweging, werd vorig jaar veroordeeld tot 13,5 maand cel voor het bijwonen van een ongeoorloofd protest tegen de regering. Donderdag zijn naast Wong ook vier districtsraadsleden schuldig bevonden. Zij hebben vier tot zes maanden celstraf opgelegd gekregen. Wong en twee van hen worden ook nog vervolgd voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet die Peking in Hongkong heeft ingevoerd.

Protesten

Sinds de invoering van de veiligheidswet een jaar geleden worden geregeld belangrijke prodemocratische activisten vervolgd. Voorafgaand aan de invoering van die wet was het ruim een jaar zeer onrustig in Hongkong. Er werden massaal protesten gehouden tegen de regering en voor meer democratie. Die eindigden meermaals in botsingen met de veiligheidsdiensten.

Hongkong is sinds 1997, het jaar waarin het Verenigd Koninkrijk hun toenmalige kroonkolonie teruggaven aan China, een autonomie regio binnen China. Er werd toen voor de eerstvolgende vijftig jaar afgesproken dat Hongkong een groot deel van zijn afhankelijkheid zou behouden, maar die vrijheden worden langzaamaan ingeperkt. Door die afspraken is het in Hongkong bijvoorbeeld toegestaan om de opstand in Peking te herdenken.

Chinese studenten in Peking protesteerden in de zomer van 1989 wekenlang tegen de communistische regering en voor meer democratische vrijheden. De veiligheidstroepen maakten met veel geweld een einde aan de betogingen op het Plein van de Hemelse Vrede. Het is niet bekend hoeveel mensen er precies omkwamen, maar volgens schattingen gaat het om duizenden dodelijke slachtoffers.

Meer uit Buitenland

Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

2 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

2 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

4 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

4 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

4 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

5 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

5 uur geleden