Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkongse activist Joshua Wong opnieuw veroordeeld tot cel

Hongkongse activist Joshua Wong opnieuw veroordeeld tot cel

HONGKONG (ANP/DPA) - De Hongkongse activist Joshua Wong is opnieuw veroordeeld voor het bijwonen van een illegale demonstratie. De 24-jarige dissident zou in november vrijkomen, maar van de rechtbank moet hij nog eens tien maanden de gevangenis in.

Wong en zo'n 20.000 anderen kwamen vorig jaar bijeen om de slachtoffers van het Plein van de Hemelse Vrede-protest te herdenken. De gebeurtenissen van 4 juni 1989 in Peking worden elk jaar in Hongkong herdacht, maar dat mocht vorig jaar voor het eerst niet niet vanwege de coronapandemie.

Wong, die ook wel wordt gezien als een van de gezichten van de prodemocratische beweging, werd vorig jaar veroordeeld tot 13,5 maand cel voor het bijwonen van een ongeoorloofd protest tegen de regering. Donderdag zijn naast Wong ook vier districtsraadsleden schuldig bevonden. Zij hebben vier tot zes maanden celstraf opgelegd gekregen. Wong en twee van hen worden ook nog vervolgd voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet die Peking in Hongkong heeft ingevoerd.

Protesten

Sinds de invoering van de veiligheidswet een jaar geleden worden geregeld belangrijke prodemocratische activisten vervolgd. Voorafgaand aan de invoering van die wet was het ruim een jaar zeer onrustig in Hongkong. Er werden massaal protesten gehouden tegen de regering en voor meer democratie. Die eindigden meermaals in botsingen met de veiligheidsdiensten.

Hongkong is sinds 1997, het jaar waarin het Verenigd Koninkrijk hun toenmalige kroonkolonie teruggaven aan China, een autonomie regio binnen China. Er werd toen voor de eerstvolgende vijftig jaar afgesproken dat Hongkong een groot deel van zijn afhankelijkheid zou behouden, maar die vrijheden worden langzaamaan ingeperkt. Door die afspraken is het in Hongkong bijvoorbeeld toegestaan om de opstand in Peking te herdenken.

Chinese studenten in Peking protesteerden in de zomer van 1989 wekenlang tegen de communistische regering en voor meer democratische vrijheden. De veiligheidstroepen maakten met veel geweld een einde aan de betogingen op het Plein van de Hemelse Vrede. Het is niet bekend hoeveel mensen er precies omkwamen, maar volgens schattingen gaat het om duizenden dodelijke slachtoffers.

Meer uit Buitenland

Europese landen verwelkomen vertrek Assad

DEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - Grote Europese landen reageren verheugd op de val van het regime van de Syrische leider Bashar al Assad. Frankrijk en Duitsland juichen zijn vertrek toe, maar waarschuwen voor extremisme.

24 minuten geleden
Eerste mis opgedragen in gerestaureerde Notre-Dame

PARIJS (ANP/AFP) - In de kathedraal Notre-Dame in Parijs is voor het eerst sinds de grote brand van 2019 een mis opgedragen. De dienst werd in het gerestaureerde historische bouwwerk geleid door aartsbisschop Laurent Ulrich in aanwezigheid van onder anderen president Emmanuel Macron, staatshoofden en regeringsleiders, 150 bisschoppen en grote donateurs. Er volgt om 18.30 uur nog een mis in de kathedraal die dan voor het publiek toegankelijk is. Er moest wel een zitplaats gereserveerd worden en men rekent op 2500 kerkgangers.

29 minuten geleden
Turkije: regime Assad is ingestort, miljoenen mensen kunnen terug

DOHA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het Syrische regime is ingestort en dat het buurland nieuwe machthebbers krijgt. Hakan Fidan verklaarde op een persconferentie in Doha dat miljoenen ontheemde mensen nu kunnen terugkeren.

51 minuten geleden
'Overwinning' van revolutie bejubeld op Syrische staatstelevisie

DAMASCUS (ANP/AFP) - De Syrische staatstelevisie heeft een boodschap uitgezonden waarin de overwinning wordt uitgeroepen van de opstandelingen. De in witte tekst geschreven mededeling "overwinning van de Syrische revolutie en de val van het criminele Assad-regime" vulde het scherm.

2 uur geleden
VN-gezant hoopt op nieuwe tijd van vrede in Syrië

DAMASCUS (ANP/AFP/RTR) - De speciale VN-gezant voor Syrië heeft de gebeurtenissen in Syrië een "waterscheiding" genoemd. Geir Pedersen sprak de hoop uit dat nu een nieuwe tijd kan aanbreken van "vrede, verzoening, waardigheid en inclusie voor alle Syriërs". Hij omschreef de slepende burgeroorlog in het land als een "zwarte bladzijde" in de Syrische geschiedenis die diepe littekens heeft achtergelaten.

2 uur geleden
Rebellenleider: premier Syrië blijft nog even aan

DAMASCUS (ANP/RTR) - De Syrische premier Mohammed Jalali houdt nog toezicht op Syrische overheidsinstellingen tot een machtsoverdracht kan plaatsvinden, bevestigde rebellenleider Abu Mohammed al Jolani. Hij verbood regeringstroepen in Damascus in een verklaring om in de buurt te komen van openbare instellingen. Ook kondigde hij aan dat niet meer in de lucht mag worden geschoten. De rebellenleider ondertekende de verklaring met zijn echte naam, Ahmed al Sharaa.

3 uur geleden
Trump: Rusland wilde Assad niet meer beschermen

PALM BEACH (ANP) - Aankomend Amerikaans president Donald Trump heeft gereageerd op berichten dat de Syrische leider Bashar al Assad is gevlucht. Trump schreef op zijn platform Truth Social dat de bondgenoot van Assad, Rusland, "hem niet langer wilde beschermen".

4 uur geleden