Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkongse activist Jimmy Lai vervolgd voor fraude

Hongkongse activist Jimmy Lai vervolgd voor fraude

HONGKONG (ANP/AFP) - De Hongkongse mediamagnaat en pro-democratieactivist Jimmy Lai is aangeklaagd voor fraude. De zaak tegen Lai is een van de vele die worden gevoerd tegen critici van Peking. Dissident Joshua Wong werd woensdag met twee medestanders veroordeeld tot een maandenlange celstraf wegens deelname aan een demonstratie vorig jaar.

Jimmy Lai (73), eigenaar van de krant Apple Daily, staat bekend om zijn banden met het kamp dat voor meer democratie strijdt in de voormalige Britse kroonkolonie. Die staat onder bestuur van een regering die vooral functioneert als marionet van de machthebbers in Peking.

Donderdag verschenen Lai en twee van zijn managers voor de rechtbank. Volgens gerechtelijke documenten zou het hoofdkantoor van de krant zijn gebruikt voor doeleinden die niet zijn toegestaan onder het huurcontract voor het gebouw. Honderden agenten voerden in augustus met veel machtsvertoon een huiszoeking uit in het pand, en met name op de redactie van de Apple Daily.

Onderzoek

Lai en enkele van zijn medewerkers werden gearresteerd op verdenking van "samenspanning met vreemde mogendheden" onder de nieuwe nationale veiligheidswet die eind juni door China in het semi-autonome Hongkong werd ingevoerd. Tot dusver is niemand formeel aangeklaagd op grond van de drastische wet, maar meerdere onderzoeken zijn in volle gang.

Hongkong, dat in 2019 de zwaarste politieke crisis doormaakte sinds het in 1997 door het Verenigd Koninkrijk aan China was afgestaan, is sinds enkele maanden het toneel van een harde repressie vanuit Peking. De verkiezingen werden er uitgesteld vanwege de corona-epidemie, en onlangs werden vier oppositieparlementariërs door de regering uit hun ambt gezet op basis van een nieuwe Chinese wet. Daarop besloot de oppositie voltallig op te stappen.

Lai wordt ook nog vervolgd in een andere rechtszaak vanwege de mobiliserende rol die hij zou hebben gespeeld in de massale demonstraties in 2019.

Meer uit Buitenland

VN-chef in Rusland voor top met onder meer Poetin

KAZAN (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres is in de Russische stad Kazan aangekomen om er de top van de groep BRICS bij te wonen. Het is de eerste keer in meer dan twee jaar dat Guterres Rusland bezoekt. Donderdag heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en ze spreken elkaar naar verwachting vooral over de oorlog in Oekraïne.

21 minuten geleden
Giuliani moet na lasterzaak woning en bezittingen afstaan

NEW YORK (ANP) - Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani (80) moet binnen een week zijn appartement in New York en tal van eigendommen overdragen aan twee voormalige verkiezingsmedewerksters, een moeder en dochter. Een Amerikaanse rechter gaf het duo volgens Amerikaanse media ook toestemming de spullen meteen te verkopen.

1 uur geleden
Opsporingsbericht bij Belgische snelwegen na ontvoering baby

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten roepen via digitale informatieborden bij snelwegen op uit te kijken naar een auto waarmee een baby zou zijn ontvoerd. De pas enkele weken oude Santiago verdween uit een ziekenhuis en heeft volgens Belgische media constante zorg nodig, anders komt zijn leven in gevaar. Het is uitzonderlijk dat de autoriteiten via informatieborden om aandacht vragen. Dat is volgens omroep VRT nog maar twee keer gebeurd.

3 uur geleden
McDonald's in verband gebracht met dodelijke E. coli-uitbraak VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Eén persoon is overleden en tientallen zijn ziek geworden na een ernstige E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten gelink aan hamburgers van fastfoodketen McDonald's. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

9 uur geleden
Krijgsmacht Israël bevestigt dood Hezbollah-kopstuk Safieddine

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft bevestigd dat Hezbollah-kopstuk Hashem Safieddine is gedood bij een luchtaanval. Safieddine werd gezien als een mogelijke opvolger van de gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

12 uur geleden
Blinken in Israël: dood Hamasleider kans om oorlog te stoppen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft de leiding in Israël dinsdag meegedeeld dat de dood van Hamasleider Yahya Sinwar een kans is om de oorlog in Gaza te beëindigen.

13 uur geleden
Trump vrijdag in podcastshow van Joe Rogan, melden media

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump schuift vrijdag aan in de populaire podcastshow van Joe Rogan. De opname is in het Texaanse Austin, melden Amerikaanse media.

13 uur geleden