Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkongse activist Jimmy Lai vervolgd voor fraude

Hongkongse activist Jimmy Lai vervolgd voor fraude

HONGKONG (ANP/AFP) - De Hongkongse mediamagnaat en pro-democratieactivist Jimmy Lai is aangeklaagd voor fraude. De zaak tegen Lai is een van de vele die worden gevoerd tegen critici van Peking. Dissident Joshua Wong werd woensdag met twee medestanders veroordeeld tot een maandenlange celstraf wegens deelname aan een demonstratie vorig jaar.

Jimmy Lai (73), eigenaar van de krant Apple Daily, staat bekend om zijn banden met het kamp dat voor meer democratie strijdt in de voormalige Britse kroonkolonie. Die staat onder bestuur van een regering die vooral functioneert als marionet van de machthebbers in Peking.

Donderdag verschenen Lai en twee van zijn managers voor de rechtbank. Volgens gerechtelijke documenten zou het hoofdkantoor van de krant zijn gebruikt voor doeleinden die niet zijn toegestaan onder het huurcontract voor het gebouw. Honderden agenten voerden in augustus met veel machtsvertoon een huiszoeking uit in het pand, en met name op de redactie van de Apple Daily.

Onderzoek

Lai en enkele van zijn medewerkers werden gearresteerd op verdenking van "samenspanning met vreemde mogendheden" onder de nieuwe nationale veiligheidswet die eind juni door China in het semi-autonome Hongkong werd ingevoerd. Tot dusver is niemand formeel aangeklaagd op grond van de drastische wet, maar meerdere onderzoeken zijn in volle gang.

Hongkong, dat in 2019 de zwaarste politieke crisis doormaakte sinds het in 1997 door het Verenigd Koninkrijk aan China was afgestaan, is sinds enkele maanden het toneel van een harde repressie vanuit Peking. De verkiezingen werden er uitgesteld vanwege de corona-epidemie, en onlangs werden vier oppositieparlementariërs door de regering uit hun ambt gezet op basis van een nieuwe Chinese wet. Daarop besloot de oppositie voltallig op te stappen.

Lai wordt ook nog vervolgd in een andere rechtszaak vanwege de mobiliserende rol die hij zou hebben gespeeld in de massale demonstraties in 2019.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

8 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

8 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

8 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

9 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

10 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

10 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

11 uur geleden