Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkong verbiedt herdenking slachtoffers Tiananmenprotest

Hongkong verbiedt herdenking slachtoffers Tiananmenprotest

HONGKONG (ANP) - De autoriteiten in Hongkong hebben een wake ter herdenking van de slachtoffers van het Tiananmenprotest van 1989 verboden. Bij het neerslaan van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking werden op 4 juni dat jaar honderden betogers door het leger omgebracht. De politie, die het verbod aankondigde, noemt de coronapandemie als reden. Kritiek tegen het communistische bewind in Peking wordt echter steeds lastiger in Hongkong sinds ongeveer een jaar geleden de nieuwe veiligheidswet er inging.

Het is de tweede keer in 32 jaar dat de wake niet doorgaat. De politie maakte donderdag bekend met 7000 man op de been te zijn. Bijna de helft van hen moet de orde bewaken in het Victoria Park, waar de herdenking de afgelopen jaren plaatshad. Dat gebeurde doorgaans met gastsprekers, muziek, gezang en een wake in stilte. Deelnemers toonden hun solidariteit met de slachtoffers door zittend op de grond een brandende kaars vast te houden.

Afgelopen maand werd de pro-democratische activist Joshua Wong tot nog eens 10 maanden celstraf veroordeeld voor samenscholing voor zijn deelname aan de herdenking afgelopen jaar, waarbij duizenden anderen de autoriteiten tartten. Wong zat al een gevangenisstraf uit vanwege zijn rol in protesten tegen de regering in Peking vorig jaar. Sinds China in juni vorig jaar de omstreden veiligheidswet voor Hongkong invoerde is de repressie tegen dissidenten in de voormalige Britse kroonkolonie sterk opgevoerd. Vrijwel de hele oppositie zit er inmiddels achter de tralies of is in ballingschap gegaan.

De organisatie achter de wake besloot woensdag al om een museumtentoonstelling over de Tiananmenslachting na een waarschuwing van de autoriteiten te sluiten. "Hoewel het dit jaar niet mogelijk is om de wereld een prachtige wake te tonen, kunnen we wel blijven geloven en er naar uitzien om in de toekomst weer samen te gedenken", aldus het hoofd van de organisatie.

Op 4 juni 1989 richtte het Chinese Volksbevrijdingsleger een massaslachting aan onder vreedzame demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Daarbij werden minstens enkele honderden mensen om het leven gebracht, en volgens sommige schattingen zelfs duizenden. De Tiananmenprotesten begonnen als studentenacties voor hervormingen en meer burgerrechten en zwelden in enkele weken fors aan, totdat de autoriteiten besloten om de betogingen met grof geweld de kop in te drukken.

Meer uit Buitenland

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

9 minuten geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

2 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

3 uur geleden
Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

4 uur geleden
VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

8 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

11 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

11 uur geleden