Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkong verbiedt herdenking slachtoffers Tiananmenprotest

Hongkong verbiedt herdenking slachtoffers Tiananmenprotest

HONGKONG (ANP) - De autoriteiten in Hongkong hebben een wake ter herdenking van de slachtoffers van het Tiananmenprotest van 1989 verboden. Bij het neerslaan van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking werden op 4 juni dat jaar honderden betogers door het leger omgebracht. De politie, die het verbod aankondigde, noemt de coronapandemie als reden. Kritiek tegen het communistische bewind in Peking wordt echter steeds lastiger in Hongkong sinds ongeveer een jaar geleden de nieuwe veiligheidswet er inging.

Het is de tweede keer in 32 jaar dat de wake niet doorgaat. De politie maakte donderdag bekend met 7000 man op de been te zijn. Bijna de helft van hen moet de orde bewaken in het Victoria Park, waar de herdenking de afgelopen jaren plaatshad. Dat gebeurde doorgaans met gastsprekers, muziek, gezang en een wake in stilte. Deelnemers toonden hun solidariteit met de slachtoffers door zittend op de grond een brandende kaars vast te houden.

Afgelopen maand werd de pro-democratische activist Joshua Wong tot nog eens 10 maanden celstraf veroordeeld voor samenscholing voor zijn deelname aan de herdenking afgelopen jaar, waarbij duizenden anderen de autoriteiten tartten. Wong zat al een gevangenisstraf uit vanwege zijn rol in protesten tegen de regering in Peking vorig jaar. Sinds China in juni vorig jaar de omstreden veiligheidswet voor Hongkong invoerde is de repressie tegen dissidenten in de voormalige Britse kroonkolonie sterk opgevoerd. Vrijwel de hele oppositie zit er inmiddels achter de tralies of is in ballingschap gegaan.

De organisatie achter de wake besloot woensdag al om een museumtentoonstelling over de Tiananmenslachting na een waarschuwing van de autoriteiten te sluiten. "Hoewel het dit jaar niet mogelijk is om de wereld een prachtige wake te tonen, kunnen we wel blijven geloven en er naar uitzien om in de toekomst weer samen te gedenken", aldus het hoofd van de organisatie.

Op 4 juni 1989 richtte het Chinese Volksbevrijdingsleger een massaslachting aan onder vreedzame demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Daarbij werden minstens enkele honderden mensen om het leven gebracht, en volgens sommige schattingen zelfs duizenden. De Tiananmenprotesten begonnen als studentenacties voor hervormingen en meer burgerrechten en zwelden in enkele weken fors aan, totdat de autoriteiten besloten om de betogingen met grof geweld de kop in te drukken.

Meer uit Buitenland

Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

27 minuten geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

1 uur geleden
Haaretz: Hamas komt met tegenvoorstel voor bestand Gaza

CAÏRO (ANP/DPA) - Hamas heeft Israël een tegenvoorstel gedaan rond de vrijlating van Israëlische gijzelaars en een geleidelijke terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz moeten in de plannen voor elke vrijgelaten Israëlische gegijzelde burger, dertig Palestijnse gevangenen op vrije voeten worden gesteld en voor elke vrijgelaten Israëlische soldaat vijftig gevangen Palestijnen.

1 uur geleden
Israël vraagt VN om 'alle mogelijke sancties' tegen Iran

NEW YORK (ANP/AFP) - Israël heeft er tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad zondag op aangedrongen dat Iran "alle mogelijke sancties" worden opgelegd na de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Ook vroeg de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de organisatie die aanval te veroordelen en de Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie te bestempelen.

2 uur geleden
VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

5 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

6 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

7 uur geleden