Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkong verbiedt herdenking slachtoffers Tiananmenprotest

Hongkong verbiedt herdenking slachtoffers Tiananmenprotest

HONGKONG (ANP) - De autoriteiten in Hongkong hebben een wake ter herdenking van de slachtoffers van het Tiananmenprotest van 1989 verboden. Bij het neerslaan van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking werden op 4 juni dat jaar honderden betogers door het leger omgebracht. De politie, die het verbod aankondigde, noemt de coronapandemie als reden. Kritiek tegen het communistische bewind in Peking wordt echter steeds lastiger in Hongkong sinds ongeveer een jaar geleden de nieuwe veiligheidswet er inging.

Het is de tweede keer in 32 jaar dat de wake niet doorgaat. De politie maakte donderdag bekend met 7000 man op de been te zijn. Bijna de helft van hen moet de orde bewaken in het Victoria Park, waar de herdenking de afgelopen jaren plaatshad. Dat gebeurde doorgaans met gastsprekers, muziek, gezang en een wake in stilte. Deelnemers toonden hun solidariteit met de slachtoffers door zittend op de grond een brandende kaars vast te houden.

Afgelopen maand werd de pro-democratische activist Joshua Wong tot nog eens 10 maanden celstraf veroordeeld voor samenscholing voor zijn deelname aan de herdenking afgelopen jaar, waarbij duizenden anderen de autoriteiten tartten. Wong zat al een gevangenisstraf uit vanwege zijn rol in protesten tegen de regering in Peking vorig jaar. Sinds China in juni vorig jaar de omstreden veiligheidswet voor Hongkong invoerde is de repressie tegen dissidenten in de voormalige Britse kroonkolonie sterk opgevoerd. Vrijwel de hele oppositie zit er inmiddels achter de tralies of is in ballingschap gegaan.

De organisatie achter de wake besloot woensdag al om een museumtentoonstelling over de Tiananmenslachting na een waarschuwing van de autoriteiten te sluiten. "Hoewel het dit jaar niet mogelijk is om de wereld een prachtige wake te tonen, kunnen we wel blijven geloven en er naar uitzien om in de toekomst weer samen te gedenken", aldus het hoofd van de organisatie.

Op 4 juni 1989 richtte het Chinese Volksbevrijdingsleger een massaslachting aan onder vreedzame demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Daarbij werden minstens enkele honderden mensen om het leven gebracht, en volgens sommige schattingen zelfs duizenden. De Tiananmenprotesten begonnen als studentenacties voor hervormingen en meer burgerrechten en zwelden in enkele weken fors aan, totdat de autoriteiten besloten om de betogingen met grof geweld de kop in te drukken.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden