Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkong sluit meer grensovergangen vanwege virus

Hongkong sluit meer grensovergangen vanwege virus

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in Hongkong sluiten de meeste grensovergangen met de rest van China. Dat maakte de hoogste bestuurder van de metropool, Carrie Lam, bekend. Zij stond volgens lokale media onder grote druk om met meer maatregelen te komen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Lam maakte volgens de krant South China Morning Post bekend dat belangrijke grensposten bij Lo Wu en Lok Ma Chau worden gesloten. Alleen de grensovergangen bij Shenzhen Bay en de enorme Hongkong-Zhuhai-Macau-brug blijven open, evenals de internationale luchthaven.

De autoriteiten in de metropool, die een speciale status heeft binnen China, zien af van een volledige sluiting van de grens, zoals stakend medisch personeel maandag eiste. De overheid stelde eerder dat zo'n maatregel schadelijk zou zijn voor de economie en indruist tegen het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Bestrijden

De medische vakbond HAEA meldt dat zo'n 2400 leden maandag meededen aan acties om een sluiting van de grens af te dwingen. "Als de grens niet volledig wordt gesloten, hebben we straks niet genoeg personeel, beschermende apparatuur of isolatiekamers om een uitbraak te bestrijden", zei de voorzitter van de bond.

In Hongkong zijn tot dusver vijftien besmettingen met het nieuwe coronavirus gemeld. De medische autoriteiten waarschuwen dat patiënten de dupe kunnen worden van stakingen door personeel. Zo zouden operaties uitgesteld of afgeblazen moeten worden.

Hongkong werd zeventien jaar geleden ook zwaar getroffen door de SARS-epidemie. Toen overleden daar honderden patiënten.

Meer uit Gezond

Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

5 uur geleden
Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

2 dagen geleden
Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

3 dagen geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

4 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

4 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

4 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

4 dagen geleden