Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

Dit komt deels door de beperkingen die aan de grenzen zijn ingesteld om de Covid-19-pandemie te bestrijden, die "de toestroom van mensen hebben onderbroken", zei een woordvoerder van de stad. Hongkong, voorheen een Aziatisch transport- en logistiek knooppunt, is al meer dan twee jaar afgesloten van de wereld vanwege zijn draconische gezondheidsbeleid, in overeenstemming met China's 'zero-Covid'-strategie. De daling zette in 2020 in, toen de pandemie begon, en volgens het stadsbestuur vertoont de daling geen tekenen van stoppen.

De bevolkingsafname past ook in een bredere trend van emigrerende Hongkongers, van wie velen naar het buitenland verhuizen in reactie op het harde optreden van de Chinese regering in Beijing tegen afwijkende meningen na pro-democratische protesten in 2019. Beijing heeft die uittocht steeds gebagatelliseerd en zegt dat velen op een dag zullen terugkeren of worden vervangen door inwoners van het vasteland van China. Dat lijkt dus nog niet gebeurd te zijn.

De autoriteiten wijzen ook op het lage geboortecijfer van de stad om de bevolkingskrimp te verklaren. Hongkong combineert een vergrijzende bevolking met een van de laagste vruchtbaarheidscijfers in Azië. Vorig jaar registreerde Hongkong 26.500 meer sterfgevallen dan geboorten, en 11.900 meer sterfgevallen dan het jaar ervoor.

Meer uit Buitenland

Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

1 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

3 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

3 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

3 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

5 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

5 uur geleden
President Ecuador roept nieuwe noodtoestand uit

QUITO (ANP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft vanwege het dodelijke geweld in zijn land een nieuwe noodtoestand uitgeroepen in zeven van de 24 provincies. De maatregel zal zestig dagen van kracht zijn, blijkt uit een presidentieel decreet.

5 uur geleden