Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongerwinter en Auschwitz in Bevrijdingsjournaal NOS

Hongerwinter en Auschwitz in Bevrijdingsjournaal NOS

HERDENKING BEVRIJDINGHILVERSUM (ANP) - De Hongerwinter en de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen staan centraal in een nieuwe reeks Bevrijdingsjournaals, waarmee de NOS zaterdag begint. Een week lang bericht de NOS na het Journaal van 20.00 uur over die twee gebeurtenissen van 75 jaar geleden "alsof het het nieuws van vandaag is", aldus de omroep.

Op 27 januari 1945 bevrijdden de Russen Auschwitz. Door wat de bevrijders daar aantroffen, kwam de wereld te weten dat de nazi's werkelijk vernietigingskampen hadden ingericht. Zeker 1,1 miljoen mensen kwamen in Auschwitz om het leven.

Met name het westen van Nederland had in de winter van 1945 te lijden onder hongersnood. Na de spoorwegstaking in september 1944 blokkeerden de Duitsers voedsel- en brandstoftransporten in Nederland. De winter was ijskoud, zodat waterwegen dichtvroren. Dat maakte transport met schepen onmogelijk. In januari '45 werd de situatie nijpend en kwamen tulpenbollen en suikerbieten op het menu te staan.

De NOS zond eerder Bevrijdingsjournaals uit rond D-Day (juni) en de mislukte geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden (september). Later dit jaar volgen nog journaals rond de bevrijding (mei) en de capitulatie van Japan (augustus).

Meer uit Binnenland

OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak-Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

6 minuten geleden
RvS: verbod kindersekspop mogelijk als deze jonger lijkt dan 12

DEN HAAG (ANP) - Het is juridisch mogelijk om kindersekspoppen te verbieden, zolang de grens van hoe oud deze poppen eruit mogen zien wordt verlaagd van 18 naar 12 jaar. De Raad van State (RvS) zegt in een advies aan het kabinet dat een verbod van poppen die eruit zien als kinderen onder de 18 jaar - wat justitieminister Dilan Yeşilgöz nu van plan is - moeilijk te handhaven is. Want het is ingewikkeld om onderscheid te maken tussen het lichaam van een 17- en 19-jarige, stelt de raad.

32 minuten geleden
Start haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

DEN HAAG (ANP) - Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de haring later dan verwacht het benodigde vetpercentage heeft bereikt. Dit komt volgens het Nederlands Visbureau mogelijk doordat de watertemperatuur dit jaar aanmerkelijk lager is dan gebruikelijk.

39 minuten geleden
Advocaat Piet S.: grenzen overschreden in het onderzoek

DEN HAAG (ANP) - Er zijn grenzen overschreden in het onderzoek naar de vermeende drugsbaas Piet S., zegt zijn advocaat maandag tijdens de eerste dag van zijn pleidooi in de rechtbank van Den Haag. De politie deed onder leiding van het Openbaar Ministerie jaren onderzoek, compleet met afluisterapparatuur en geheime observaties, naar de man die ze zien als ‘eindbaas’. Maar sommige van die handelingen worden nu gehekeld door de verdediging.

50 minuten geleden
Gratis bus brengt Groningers naar Kamerdebat over gasrapport

LOPPERSUM (ANP) - Groningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning te volgen. Hun aanwezigheid moet de druk opvoeren en de parlementariërs duidelijk maken dat het nu echt tijd is voor verandering. Ook politici uit Groningen hebben aangekondigd (delen van) het debat bij te wonen.

1 uur geleden
OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef. Dit zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak is hervat. Promes is daarbij opnieuw niet aanwezig.

1 uur geleden
ProRail kon niet eerder handelen om treinstoring op te lossen

AMSTERDAM (ANP) - Spoorwegbeheerder ProRail kon zondag niet eerder de verkeersleiding van Amsterdam naar Utrecht doorschakelen om de problemen op het spoor op te lossen. Dat zegt een woordvoerder van ProRail. De omzetting vond pas in de loop van de nacht plaats, nadat de problemen aan het einde van de middag waren ontstaan vanwege een storing.

2 uur geleden