Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongerwinter en Auschwitz in Bevrijdingsjournaal NOS

Hongerwinter en Auschwitz in Bevrijdingsjournaal NOS

HERDENKING BEVRIJDINGHILVERSUM (ANP) - De Hongerwinter en de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen staan centraal in een nieuwe reeks Bevrijdingsjournaals, waarmee de NOS zaterdag begint. Een week lang bericht de NOS na het Journaal van 20.00 uur over die twee gebeurtenissen van 75 jaar geleden "alsof het het nieuws van vandaag is", aldus de omroep.

Op 27 januari 1945 bevrijdden de Russen Auschwitz. Door wat de bevrijders daar aantroffen, kwam de wereld te weten dat de nazi's werkelijk vernietigingskampen hadden ingericht. Zeker 1,1 miljoen mensen kwamen in Auschwitz om het leven.

Met name het westen van Nederland had in de winter van 1945 te lijden onder hongersnood. Na de spoorwegstaking in september 1944 blokkeerden de Duitsers voedsel- en brandstoftransporten in Nederland. De winter was ijskoud, zodat waterwegen dichtvroren. Dat maakte transport met schepen onmogelijk. In januari '45 werd de situatie nijpend en kwamen tulpenbollen en suikerbieten op het menu te staan.

De NOS zond eerder Bevrijdingsjournaals uit rond D-Day (juni) en de mislukte geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden (september). Later dit jaar volgen nog journaals rond de bevrijding (mei) en de capitulatie van Japan (augustus).

Meer uit Binnenland

Bezoekuur mogelijk in St. Antonius Ziekenhuis na instorten garage

NIEUWEGEIN (ANP) - Het St. Antonius Ziekenhuis meldt dat mensen maandag hun naasten in het ziekenhuis kunnen bezoeken van 16.00 tot 20.00 uur, zo staat op de website. Zondagavond stortte een deel van de naastgelegen parkeergarage in, waardoor het ziekenhuis maandag alleen spoedeisende hulp biedt.

4 minuten geleden
Celstraffen tot bijna 30 jaar in zaak Noord-Hollandse overvalbende

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank op Schiphol heeft maandagmiddag gevangenisstraffen uiteenlopend van drie jaar en negen maanden tot bijna dertig jaar opgelegd aan zes mannen die in 2020 en 2021 waren betrokken bij een serie extreem gewelddadige overvallen. Zeven waren in Noord-Holland, een in het Gelderse Dreumel. Bij de reeks overvallen viel één dode. Twee slachtoffers raakten levensgevaarlijk gewond door vuurwapengeweld.

16 minuten geleden
Verdachte (18) dodelijke schietpartij Purmerend zwijgt

HAARLEM (ANP) - De 18-jarige Amsterdammer die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Purmerend heeft tot dusver geweigerd een verklaring af te leggen. De verdachte verscheen maandag voor het eerst op een openbare zitting in de zaak bij de rechtbank in Haarlem.

23 minuten geleden
Vier Nederlanders vliegen terug van Mallorca na instorten club

DEN HAAG (ANP) - Vier van de tien Nederlanders die betrokken waren bij de ingestorte beachclub op Mallorca vliegen maandag terug naar huis. Dat meldt de ANWB Alarmcentrale. "We hopen dat een aantal op korte termijn volgt", aldus een woordvoerster. Eén Nederlander moet nog in het ziekenhuis blijven.

2 uur geleden
Joost Klein haalt uit naar songfestival: fuck Eurovision

VANCOUVER (ANP) - Joost Klein heeft tijdens zijn eerste buitenlandse optreden na het Eurovisie Songfestival uitgehaald naar het evenement. Tijdens zijn show op een festival in Vancouver in Canada riep hij "fuck Eurovision", zo is te zien op beelden op sociale media.

2 uur geleden
Q-Park is 'enorm geschrokken' van instorten garage Nieuwegein

NIEUWEGEIN (ANP) - Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

2 uur geleden
Bouwer Ballast Nedam werkt mee aan onderzoek ingestorte garage

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijf Ballast Nedam werkt waar nodig mee aan het verkennende onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de ingestorte parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat zegt een woordvoerster van het concern. Ballast Nedam heeft de parkeergarage in 2008 gebouwd.

5 uur geleden