Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongarije zinspeelt op 'verkopen' veto tegen hulp aan Oekraïne

Hongarije zinspeelt op 'verkopen' veto tegen hulp aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Hongarije wil denken over het staken van zijn verzet tegen miljardenhulp aan Oekraïne als het zelf weer EU-subsidies tegemoet kan zien, oppert de rechterhand van premier Viktor Orbán. Hij lijkt daarmee een opening te bieden voor een compromis over de dringende steun voor Oekraïne op de komende EU-top.

Nagenoeg alle andere EU-landen willen Oekraïne voor de komende vier jaar nog eens 50 miljard euro beloven, maar Hongarije keerde zich daar luidkeels tegen. De regering in Boedapest sloeg daarbij een principiële toon aan. Zo zou de hulp het bloedvergieten alleen maar verlengen. Doorgaans draait Boedapest als het erop aan komt wel bij, hielden EU-diplomaten vol, maar door het taaie en frontale verzet sloeg toch de twijfel toe. Ook al onderhandelt Hongarije al lange tijd over het vrijgeven van bevroren EU-subsidies en klinkt het al even lang dat Boedapest vooral met zijn veto zwaait om dat geld los te krijgen.

Vlak voor de EU-top, die donderdag begint, zinspeelt Orbáns naaste adviseur Balazs Orbán erop dat Hongarije die twee zaken inderdaad tegen elkaar afweegt. "Hongarijes EU-subsidies en de financiering voor Oekraïne zijn twee verschillende kwesties", onderstreept hij in een interview met persbureau Bloomberg. "Maar als de EU erop staat dat de financiering voor Oekraïne uit een gewijzigde EU-begroting moet komen, dan raken de twee kwesties verbonden." De EU-leiders beslissen op de top over het voorstel van de Europese Commissie om de EU-begroting zo te verhogen dat daaruit onder meer Oekraïne kan worden gesteund.

Reparaties

Een deal met Hongarije roept al bij voorbaat ook veel weerstand op. Critici wijzen erop dat de geldkraan naar Boedapest niet voor niets is dichtgedraaid. De EU deed dat omdat de regering-Orbán de rechtsstaat uitholt en corruptie laat bloeien. Pas als Hongarije een lange reeks reparaties uitvoert kan het de miljarden weer tegemoetzien, is afgesproken.

Hongarije dreigt ook de volgende stap van Oekraïne op weg naar het EU-lidmaatschap te dwarsbomen. Ook dat is een belangrijke kwestie voor de EU-top.

Meer uit Buitenland

Hamas: geen akkoord zonder definitief einde oorlog in Gaza

CAÏRO (ANP/AFP) - Een hoge functionaris van Hamas heeft gezegd dat de Palestijnse groepering niet zal instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet expliciet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt. De functionaris, die volgens persbureau AFP niet bij naam genoemd wilde worden, hekelde de Israëlische pogingen om tot een akkoord te komen over de vrijlating van gijzelaars "zonder dit te koppelen aan het beëindigen van de agressie in Gaza".

3 uur geleden
VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een "echte" hongersnood in het noorden van de Gazastrook. De problemen zouden zich uitbreiden naar het zuiden van het Palestijnse gebied, aldus Cindy McCain in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

10 uur geleden
Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

12 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

12 uur geleden
Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

14 uur geleden
Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

14 uur geleden
Duizenden besloten meetings Duits leger maandenlang online

BERLIJN (ANP) - Duizenden besloten vergaderingen van het Duitse leger waren maandenlang voor iedereen te vinden op het internet. FOCUS Online en Die Zeit schrijven dat de links nogal makkelijk vrij toegankelijk waren voor het publiek.

14 uur geleden