Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Hongarije en Polen blokkeren EU-begroting om rechtsstaat'

'Hongarije en Polen blokkeren EU-begroting om rechtsstaat'

BRUSSEL (ANP) - Hongarije en Polen hebben hun dreigement om de EU-meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds te blokkeren waargemaakt. Ze stemden maandagmiddag tegen, omdat tegen hun zin een meerderheid van de lidstaten groen licht gaf voor het afrekenen van ontvangers van EU-geld op hun omgang met de rechtsstaat.

"Twee lidstaten hebben hun bedenkingen uitgesproken tegen één element van het pakket", aldus Duitsland, dat de EU dit halfjaar voorzit. "Maar niet tegen de inhoud van het akkoord over de meerjarenbegroting." De twee dwarsliggers zijn inderdaad Hongarije en Polen, bevestigen ingewijden. Boedapest en Warschau hadden hun verzet al een- en andermaal aangekondigd.

Door de tegenstand van Hongarije en Polen werden de ambassadeurs van de EU-landen het ook niet eens over het plan voor nieuwe Europese belastingen om de nieuwe uitgaven te dekken. Daarvoor is, net als voor de begroting, de steun van alle lidstaten nodig.

Fictieve oppositie

Hongarije en Polen worden er al langer van beschuldigd kritische journalisten en onafhankelijke rechters het werk onmogelijk te maken. Ze klagen dat de EU het met de nieuwe regels ten onrechte op hen heeft gemunt.

Europarlementariër Manfred Weber, de fractievoorzitter van de EVP waarbij ook de partij Fidesz van de Hongaarse premier Viktor Orbán is aangesloten, zegt dat de Hongaarse en Poolse regeringen moeten stoppen met "fictieve oppositie creëren". "Het debat over de rechtsstaat gaat niet over één land, of over oost en west. Het mechanisme is neutraal en geldt voor iedereen op dezelfde wijze."

GroenLinks roept regeringsleiders op niet te buigen voor Hongarije en Polen. Europarlementariër Bas Eickhout: "Compromissen sluiten hoort bij de Europese politiek. Maar dit is geen gewoon meningsverschil. Polen en Hongarije minachten het fundament van de Europese samenwerking: respect voor de democratie en de rechtsstaat." Het is volgens Eickhout tijd voor een duidelijke boodschap van premier Mark Rutte en andere regeringsleiders aan Orbán en de Poolse premier Mateusz Morawiecki: "Wij bewegen geen millimeter in de richting van autoritaire regeringen."

Meer uit Buitenland

Grote zoekactie naar vermiste 6-jarige in Duitsland vruchteloos

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een grootschalige zoektocht in het noorden van Duitsland naar de vermiste 6-jarige Arian heeft na vijf dagen nog niets opgeleverd. Een nieuwe strategie, waarbij tweehonderd militairen zo geruisloos mogelijk naar het kind zochten, heeft ook niet geholpen.

1 uur geleden
Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.

2 uur geleden
Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

8 uur geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

9 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

10 uur geleden
China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

BEIJING (ANP/RTR) - China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

12 uur geleden
VS kondigen onderdeel nieuw militair hulppakket Oekraïne aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft vrijdag 6 miljard dollar aan nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aangekondigd. Het gaat onder meer om munitie, antidronesystemen en ondersteuning voor onderhoud van militair materieel.

15 uur geleden