Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongarije bezig met aanschaf Russisch coronavaccin

Hongarije bezig met aanschaf Russisch coronavaccin

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije is bezig om het coronavaccin dat in Rusland is ontwikkeld in handen te krijgen. Het EU-land is met Rusland overeengekomen dat Hongaarse artsen volgende week gaan kijken hoe het vaccin daar wordt gemaakt. Daarna zal Rusland een lading naar Hongarije sturen.

Volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zijn er gesprekken aan de gang over de vraag hoe het vaccin Spoetnik V in Hongarije kan worden gemaakt.

Het gezondheidssysteem in Hongarije staat onder grote druk door de vele zieken vanwege corona. Het aantal patiënten in ziekenhuizen gaat richting de 10.000. Een nachtelijk uitgaansverbod en andere beperkingen hebben nog geen duidelijk effect. Premier Viktor Orbán kondigde vrijdag aan de komende dagen te besluiten over meer restricties rond de feestdagen.

Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN verklaarde vrijdag dat het klinische data wil van het Russische vaccin en informatie over de manier waarop het wordt gemaakt. Volgens een hoge functionaris is de WHO dan in staat om het vaccin te beoordelen.

Het Russische ministerie van Volksgezondheid claimde eerder dat Spoetnik V een effectiviteit van meer dan 90 procent heeft.

Meer uit Buitenland

Tweede graanschip vertrokken uit Oekraïne na stop graandeal

KYIV (ANP/RTR) - Sinds het aflopen van de graandeal heeft een tweede schip Oekraïne verlaten met een lading graan. Het is de Aroyat, die is vertrokken uit de haven van Chornomorsk, bevestigt de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov.

31 minuten geleden
Duitse concentratiekampen hebben meer last van extreemrechts

BERLIJN (ANP) - Duitse concentratiekampen die nu zijn ingericht als herdenkingsmonumenten voor de Holocaust ervaren steeds meer overlast van extreemrechtse groepen. Ze zien bijvoorbeeld steeds vaker graffiti van hakenkruizen en antisemitische leuzen opduiken bij de monumenten. De nieuwssite RND deed een rondvraag bij vijf Duitse kampen die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten en die zien allemaal een toename.

1 uur geleden
Adviseur: Azerbeidzjan geeft Armeense strijders mogelijk amnestie

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan overweegt amnestie voor Armeense strijders in Nagorno-Karabach die de wapens neerleggen, zegt presidentieel adviseur Hikmet Hajiyev. Toch zouden sommige separatisten in de bevochten enclave hebben gezegd dat ze niet zullen stoppen met hun opstand.

1 uur geleden
Zelensky vervolgt bezoek aan Noord-Amerika in Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist na zijn bezoek aan Washington door naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Premier Justin Trudeau liet donderdagavond weten dat Zelensky daar het Canadese parlement zal toespreken.

5 uur geleden
Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

8 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

13 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

13 uur geleden