Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongaren mogelijk proefkonijn voor Russisch coronavaccin

Hongaren mogelijk proefkonijn voor Russisch coronavaccin

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije overweegt het Russische coronavaccin Spoetnik V in klinische proeven te laten testen op 3000 tot 5000 inwoners. De regering in Boedapest staat ook open voor het idee om het vaccin in Hongarije te produceren.

De stap is opmerkelijk omdat een vaccin pas de Europese markt op mag als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) daar toestemming voor geeft.

Rusland, dat het vaccin al aan honderdduizenden inwoners heeft toegediend, claimt dat het voor meer dan 90 procent effectief is. Sinds zaterdag wordt massaal ingeënt.

Hongaarse artsen zijn in Moskou gaan kijken hoe het vaccin wordt gemaakt. De regering stelt dat de protocollen van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden toegepast.

Rusland kan nog deze maand doses van het middel naar Hongarije vervoeren. Het land heeft al meer de 12 miljoen doses veiliggesteld van westerse farmaceuten en is ook in gesprek met China en Israël over mogelijke vaccinleveranties.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse maanlander ligt op zijn kant, maar maakt het goed

HOUSTON (ANP) - Maanlander Odysseus van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines heeft de maanlanding heelhuids doorstaan, maar ligt op zijn kant. Dit heeft het bedrijf dat de maanlander bouwde en bestuurde vrijdag gezegd.

9 minuten geleden
Trump moet van rechter in totaal 454 miljoen dollar betalen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet van de rechter in New York in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro) betalen in de fraudezaak tegen hem. Bovenop de boete van bijna 355 miljoen dollar die de rechter hem vorige week oplegde, komt nog eens 99 miljoen dollar aan rente, staat in een officiële bekendmaking die de rechtbank vrijdag publiceerde.

2 uur geleden
IAEA-chef maant tot voorzichtigheid rond Oekraïense kerncentrale

WENEN (ANP) - Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, heeft Rusland en Oekraïne vrijdag opgeroepen tot "maximale militaire terughoudendheid" in de buurt van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja. De afgelopen week registreerden medewerkers van het IAEA dagelijks zware explosies bij de kerncentrale, de grootste van Europa.

3 uur geleden
Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Beriev A50, die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt. In januari claimde Oekraïne ook al zo'n toestel uit de lucht te hebben geschoten.

3 uur geleden
Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

4 uur geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

6 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

8 uur geleden