Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongaarse premier Orbán breekt definitief met christendemocraten

Hongaarse premier Orbán breekt definitief met christendemocraten

BRUSSEL (ANP) - De partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán snijdt de banden met de Europese christendemocraten definitief door. De stap maakt een eind aan de steeds moeizamer samenwerking tussen Orbáns Fidesz en partijen als het CDA. Die zaten meer en meer met Orbán, bij wie ze autoritaire trekken bespeuren, en zijn partij in hun maag.

Fidesz stapte vorige maand al uit de christendemocratische fractie in het Europees Parlement, die op het punt stond de Hongaren aan te pakken. Dat een van hen de Duitse fractieleider Gestapomethoden aanwreef, maakte de maat voor de fractiegenoten vol.

Maar de Hongaarse regeringspartij bleef nog deel uitmaken van de Europese politieke familie van christendemocraten, de Europese Volkspartij. Dat sloot een verzoening en terugkeer in de verre toekomst nog niet uit, klonk het in Brussel.

De EVP had Fidesz al geschorst, maar werd het maar niet eens over verdere stappen. Nu vindt de partij het zelf "tijd om afscheid te nemen", zo twittert Orbáns minister van Familiezaken. EVP-leider Donald Tusk, die de Hongaren al langer liever kwijt dan rijk was, is er niet rouwig om. "Fidesz heeft de christendemocratie verlaten", constateert hij. "In werkelijkheid heeft zij dat al vele jaren geleden gedaan."

Meer uit Buitenland

Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

1 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

2 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

6 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

8 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

10 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

11 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

11 uur geleden