Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongaarse minister wuift kritiek weg over bezoek Orbán aan Moskou

Hongaarse minister wuift kritiek weg over bezoek Orbán aan Moskou

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse minister van Europese Zaken János Bóka heeft woensdag alle kritiek weggewuifd over het recente bezoek van de Hongaarse president Viktor Orbán aan de Russische president Vladimir Poetin. Dat deed hij op een persconferentie waar veel kritische vragen werden gesteld over het bezoek aan Moskou, dat Orbán aanduidt als vredesmissie. Hongarije is zich van geen kwaad bewust en vreest ook geen 'strafmaatregelen' van de lidstaten van de Europese Unie.

Orbán bracht vorige week een bezoek aan Moskou om met Poetin te praten over vredesonderhandelingen die een einde moeten maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dat leverde hem forse kritiek op van onder meer voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, voorzitter Charles Michel van de vergaderingen van Europese regeringsleiders en ook direct van tal van EU-regeringsleiders zoals premier Dick Schoof. Zij verwijten Orbán misbruik te maken van zijn positie als tijdelijke voorzitter van de Europese Unie en benadrukten dat hij niet als EU-voorzitter naar Moskou is afgereisd.

Bóka erkende dat Orbán zijn vredesmissie als leider van Hongarije is gestart en niet als EU-voorzitter. Na zijn bezoek aan Moskou heeft Orbán via Michel de regeringsleiders van de Europese Unie geïnformeerd over zijn bevindingen, zei Bóka. "Het is aan hen om er al dan niet een vervolg aan te geven." Hij wilde niets zeggen over die bevindingen.

Voorzitter

Hongarije vindt het bezoek van Orbán aan Rusland "niet onbehoorlijk", voegde Bóka daar aan toe, zoals diverse regeringsleiders en leden van het Europees Parlement vinden. "Er zijn geen regels overtreden en als land mag je altijd een poging doen om vrede te bereiken." Bovendien moet volgens hem de lijn met Rusland open blijven.

Hongarije is woensdag precies tien dagen voorzitter van de Europese Unie, voor de komende zes maanden. De ambassadeurs van Europese Unie komen woensdag bijeen om te overleggen of en welke acties ze kunnen ondernemen tegen het solo-optreden van Orbán, dat niet veel goeds belooft voor het komende half jaar.

EU-leiders zouden informele toppen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest kunnen boycotten, maar daarvan heeft Bóka van nog geen enkele EU-lidstaat indicaties gekregen. "Ik zie geen enkel probleem."

Meer uit Buitenland

Uitgaansverbod en leger op straat in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/DPA) - De regering van Bangladesh heeft zaterdag een uitgaansverbod afgekondigd na vier dagen van gewelddadige studentenprotesten. Daarbij zijn volgens plaatselijke media meer dan honderd doden gevallen, meer dan de helft daarvan op vrijdag. Het leger patrouilleert in de hoofdstad Dhaka. Bij de onlusten zijn naar verluidt driehonderd agenten gewond geraakt. De politie zou ook met vuurwapens op betogers hebben geschoten.

31 minuten geleden
Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

4 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

4 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

6 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

13 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

13 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

14 uur geleden