Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongaars parlement stemt maandag over Zweeds NAVO-lidmaatschap

Hongaars parlement stemt maandag over Zweeds NAVO-lidmaatschap

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Het Hongaarse parlement zal maandag stemmen over de Zweedse toetreding tot de NAVO, staat op de website van het parlement. Hongarije is het laatste land dat nog niet officieel heeft ingestemd, dus als de parlementariërs akkoord gaan kan Zweden ruim anderhalf jaar na de aanvraag lid worden van de militaire alliantie.

Het parlement is eigenlijk nog met reces tot eind februari, maar komt op verzoek van de oppositie vervroegd bijeen. Het is niet duidelijk of de leden van de regeringspartij Fidesz ook zullen komen opdagen bij de extra vergadering. Fidesz heeft een absolute meerderheid in het parlement, dus als de hele partij niet aanwezig is, is de stemming ongeldig.

De voorzitter van het parlement zei eerder dat hij het niet nodig vond om het parlement terug van reces te roepen voor een snellere stemming, omdat de vergadering ook kan worden gehouden als het reces voorbij is.

Dwarsliggen

Vorige week ging Turkije na lang dwarsliggen akkoord met de Zweedse toetreding tot de NAVO. Omdat Hongarije daardoor het enige land is dat nog voor moet stemmen beloofde premier Viktor Orbán dat het parlement dat meteen zou doen als het terugkomt van reces.

Stockholm vroeg het lidmaatschap van de NAVO aan in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Duitse aanklagers onderzoeken AfD'er om omkoping en witwassen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar een Bondsdaglid van Alternative für Deutschland (AfD). De parlementariër wordt verdacht van omkoping en witwassen. Er zijn donderdag meerdere invallen geweest.

1 uur geleden
Hezbollah: meer dan zestig raketten afgevuurd op posities Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt meer dan zestig raketten te hebben afgevuurd op posities van het Israëlische leger, waaronder in de Golanhoogten. Er wordt gesproken van vergelding voor Israëlische aanvallen. De Israëlische krijgsmacht bevestigt dat veertig raketten de grens zijn overgestoken, berichten Israëlische media.

2 uur geleden
Poetin en Xi verdiepen samenwerking tussen hun landen

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben in Beijing hun handtekeningen gezet onder een verklaring voor het verdiepen van de samenwerking tussen hun landen. Poetins bezoek staat in het teken van het verder aanhalen van de banden.

3 uur geleden
Toestand neergeschoten Slowaakse premier is stabiel maar ernstig

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - De toestand van de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico is stabiel maar nog steeds ernstig. Dat is donderdagochtend medegedeeld door vicepremier Robert Kalinák.

3 uur geleden
Drijvende weg voor hulpleveringen bevestigd aan de kust in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De drijvende pier voor de tijdelijke haven voor humanitaire steun aan Gaza is vastgelegd aan de kust. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht, die de haven gebouwd heeft, worden binnen enkele dagen de eerste vrachtwagens met hulpgoederen aan land gebracht.

3 uur geleden
Buitenlandse media stellen vooral nog vragen bij nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandse media vragen zich af wie de nieuwe premier van Nederland wordt, maar ook hoe lang de nieuwe Nederlandse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zal standhouden. De samenwerking wordt gezien als overwinning voor Geert Wilders, tegen wie ook weerstand bestaat.

4 uur geleden
Xi ontvangt Poetin in Beijing

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping heeft donderdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin verwelkomd in de Chinese hoofdstad Beijing, zo was te zien op de Chinese staatstelevisie.

6 uur geleden