
Honderden wetenschappers keren zich tegen gaswinning Noordzee
DEN HAAG (ANP) - Dat het kabinet nieuwe gasboringen in de Noordzee wil toestaan, is volgens 432 Nederlandse wetenschappers in strijd met de klimaatdoelen. "Het toestaan van nieuwe gasinfrastructuur leidt in de komende decennia tot extra uitstoot van broeikasgassen en dit staat haaks op de eigen klimaatambities van de Nederlandse regering", schrijven de onderzoekers die zijn aangesloten bij Scientists for Future NL en Scientist Rebellion NL, in een open brief.
Volgens de wetenschappers is de wetenschap er "glashelder over dat we ons in een klimaatnoodtoestand bevinden". Ze waarschuwen dat fossiele brandstoffen snel uitgefaseerd moeten worden, anders wordt het "steeds onwaarschijnlijker dat de opwarming beperkt zal blijven tot 1,5 graad Celsius, de veiligste doelstelling uit het Akkoord van Parijs".
De oproep aan de overheid is om "de klimaatcrisis serieus te nemen" en per direct te stoppen met het verlenen van vergunningen voor nieuwe infrastructuur voor de winning van fossiele brandstoffen, waar aardgas er een van is.
Onwenselijk
Het kabinet maakte begin deze maand bekend dat het gasboringen wil toestaan op 19 kilometer uit de kust van Schiermonnikoog. Nederlandse bedrijven en huishoudens gebruiken nu nog volop aardgas. Het Russische Gazprom stopte eind mei met leveringen aan het Nederlandse GasTerra, dat vanwege de Europese sancties niet tegemoet wilde komen aan de Russische eis om in roebels te betalen. De winning van gas uit Groningen is de afgelopen jaren al een eind afgebouwd, als opmaat naar volledige sluiting van het veld.
De wetenschappers wijzen er echter op dat nieuwe fossiele projecten überhaupt onwenselijk zijn als de wereld de opwarming wil beperken tot 1,5 graad. Als de opwarming daarboven uitkomt, dreigen veel ernstiger gevolgen, erkenden landen vorig jaar tijdens de klimaattop in Glasgow. In hun brief wijzen de kritische onderzoekers ook op waarschuwende woorden van het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC. Volgens berekeningen van het IPCC is alleen al de uitstoot die de bestaande en geplande infrastructuur voor fossiele brandstoffen als aardgas en olie teweeg zal brengen zo hoog, dat de opwarming boven de kritieke grens zal uitkomen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.
2 uur geledenBREDA (ANP) - De politie heeft in Breda een 43-jarige man uit Rijsbergen aangehouden, die mogelijk iets te maken heeft met een explosie bij een bedrijf aan de Oosterstraat, aldus de politie op X.
3 uur geledenHORST (ANP) - In de woning in het Limburgse Horst waar mogelijk een gaskraan was opengedraaid is een overleden persoon aangetroffen. Dat meldt de Limburgse politie op Facebook.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) zijn zaterdagavond tientallen klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het dance- en technofestival Boothstock in het Kralingse Bos. De klachten komen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
13 uur geledenPERPIGNAN (ANP) - Door het begin van de vakantie was het zaterdag erg druk op de Franse snelwegen. Op het drukste moment stond er 1086 kilometer file in Frankrijk, meldt de ANWB. De toeristenorganisatie zag onder meer bijna twee uur vertraging op de A9 van Montpellier naar Perpignan.
17 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het doet Nienke Wijnhoven "pijn" dat Jeroen Rietbergen definitief niet wordt vervolgd in de zedenzaak rondom The Voice of Holland. Nu de juridische weg is afgesloten, is het tijd alles te verwerken, schrijft de zangeres op Instagram.
18 uur geledenHOLLYWOOD (ANP) - De Nederlandse film Doodgewoon van regisseur Ronald Zuidinga is dit jaar in de race voor een Studenten Oscar. Dat heeft de Academy in Hollywood, die de prijzen uitreikt, bekendgemaakt. De film is een van de vijftien kanshebbers in de categorie beste dramafilm.
20 uur geleden