Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden Turken, vooral militairen, krijgen levenslang na coup

Honderden Turken, vooral militairen, krijgen levenslang na coup

ANKARA (ANP/DPA/AFP) - Ruim driehonderd Turken, vooral ex-militairen, zijn tot levenslang veroordeeld voor hun rol in de mislukte staatsgreep van 2016. Een rechtbank in de Turkse hoofdstad Ankara sprak dat vonnis uit tegen 337 beklaagden in een van de grootste processen in verband met de bloedige couppoging door een deel van het leger tegen president Erdogan.

In totaal stonden 475 verdachten terecht, van wie 365 al in de gevangenis zitten. Van de 337 levenslange gevangenisstraffen, voor onder anderen piloten en commandanten, waren er 291 zogenoemd verzwaard levenslang. Dat zijn de zwaarste straffen die mogelijk zijn in Turkije na de afschaffing van de doodstraf in 2002, aangezien er geen kans bestaat op voorwaardelijke vrijlating. Zestig mensen, onder wie piloten en commandanten, kregen celstraffen tot ruim 18 jaar. De rechtbank sprak ruim 70 verdachten vrij van alle aanklachten.

De aanklachten varieerden van moord tot poging de orde omver te werpen en poging tot moord op de president. De piloten worden beschuldigd van het bombarderen van het parlement, het presidentieel paleis en een politiebureau in Ankara in de nacht van de mislukte staatsgreep. Bij de putsch kwamen in heel Turkije meer dan 250 mensen om het leven.

Fethullah Gülen

De geestelijke Fethullah Gülen, die door de regering wordt beschuldigd van het orkestreren van de staatsgreep, staat bij verstek terecht, want hij bevindt zich in de Verenigde Staten. Hij ontkent de beschuldigingen. De rechtbank oordeelde dat het proces voor zes verdachten, onder wie Gülen, moet worden voortgezet.

Op de coup volgde een noodtoestand waarbij meer dan 100.000 mensen van hun overheidsbanen werden gezuiverd. Tot nu toe zijn 96.000 mensen gearresteerd wegens vermeende banden met Gülen. Er lopen nog meerdere processen die verband houden met de coup.

Meer uit Buitenland

Bondskanselier Scholz prijst overleden Henry Kissinger

BERLIJN/BEIJING (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de overleden voormalige buitenlandminister van de VS, Henry Kissinger, geprezen als een bijzondere diplomaat die erg belangrijk is geweest voor de vriendschappelijke betrekkingen tussen Duitsland en de VS.

37 minuten geleden
Israël en Hamas verlengen wapenstilstand met minstens één dag

GAZA-STAD/JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël en Hamas zijn donderdag overeengekomen hun staakt-het-vuren in hun oorlog met minstens één dag te verlengen, luttele minuten voordat het zesdaagse bestand zou aflopen.

3 uur geleden
Kissinger, de man van de pingpongdiplomatie

WASHINGTON (ANP) - Slechts weinig politici hebben tijdens de Koude Oorlog zo'n stempel gedrukt op de wereld als de Amerikaanse voormalige minister Henry Kissinger van Buitenlandse Zaken. De man introduceerde eigenhandig de pragmatische 'Realpolitik' in het starre anticommunistische buitenlandse beleid van de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Hamas bevestigt dat Israël nieuwe gijzelaarslijst heeft afgewezen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas bevestigt dat Israël een door Hamas samengestelde lijst van vrij te laten gijzelaars niet heeft geaccepteerd. Daardoor is een verlenging op donderdagochtend van de tijdelijke wapenstilstand minder waarschijnlijk geworden.

3 uur geleden
Israëlische leger zegt dat wapenstilstand in Gaza zal voortduren

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zei donderdag dat een wapenstilstand met Hamas zal worden voortgezet "in het licht van de inspanningen van de bemiddelaars om het proces van de vrijlating van gijzelaars voort te zetten, en met inachtneming van de voorwaarden van de overeenkomst".

3 uur geleden
Israël en Hamas nog oneens over nieuwe Hamas-lijst met gijzelaars

TEL AVIV (ANP) - Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst, die op aandringen van Israël ook vrouwen en kinderen zou moeten bevatten.

5 uur geleden
VS-diplomaat en Nobelprijswinnaar Henry Kissinger (100) overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

6 uur geleden