Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden toeristen geëvacueerd uit Machu Picchu in Peru

Honderden toeristen geëvacueerd uit Machu Picchu in Peru

LIMA (ANP/AFP) - Bijna zevenhonderd toeristen zijn zaterdag geëvacueerd uit de voormalige Inca-nederzetting Machu Picchu, meldt de Peruaanse regering. Ze zijn met de trein overgebracht naar de nabijgelegen stad Ollantaytambo na acties van bewoners tegen de privatisering van de kaartverkoop voor het archeologische complex.

Tegenstanders zijn donderdag een grote stakingsactie begonnen tegen het besluit van het ministerie van Cultuur om een particuliere tussenpersoon in te schakelen voor de onlinekaartverkoop. Volgens de actievoerders strijkt het bedrijf, Joinnus, via het nieuwe systeem tot 3,2 miljoen dollar (bijna 3 miljoen euro) per jaar aan commissies op. "Wij zijn tegen de systematische privatisering van Machu Picchu. De organisaties eisen de annulering van het contract met Joinnus", zegt Darwin Baca, voormalig burgemeester van het Machu Picchu-district.

Veel bedrijven hebben sinds donderdag de deuren gesloten en spoorwegexploitant Ferrocarril Transandino heeft vrijdag de verbinding naar het terrein stilgelegd om de demonstraties.

De regering laat weten via het nieuwe verkoopsysteem de stroom toeristen richting Machu Picchu, dat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, te willen indammen. Peru vreest dat de Inca-nederzetting anders door een overschot aan bezoekers schade oploopt en van de UNESCO-lijst wordt geschrapt.

De stad werd in de vijftiende eeuw in het midden van een tropisch regenwoud gebouwd en bestaat uit ongeveer tweehonderd gebouwen. Jaarlijks komen honderdduizenden toeristen van over de hele wereld naar Peru om Machu Picchu te bekijken.

Meer uit Buitenland

Trump trapt viering 250 jaar onafhankelijkheid af in Iowa

DES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.

27 minuten geleden
Migrant Abrego gemarteld in beruchte gevangenis El Salvador

MARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.

28 minuten geleden
Grote Russische droneaanval op Kyiv

Kyiv (ANP) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

1 uur geleden
3500 jaar oude stad ontdekt in Peru

BARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.

1 uur geleden
Hof: VS mogen migranten in Djibouti naar Zuid-Soedan uitzetten

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.

2 uur geleden
Hamas wil garanties voor bestand, weer tientallen doden in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.

8 uur geleden
Rusland erkent als eerste land Taliban-regering van Afghanistan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de geloofsbrieven van een nieuwe ambassadeur van Afghanistan geaccepteerd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarmee is het het eerste land dat de Talibanregering van het land erkent.

8 uur geleden