Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden tegenstanders betogen tegen renteverhoging studieschuld

Honderden tegenstanders betogen tegen renteverhoging studieschuld

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden (oud-) studenten en sympathisanten hebben tegenover de tijdelijke Tweede Kamer gedemonstreerd tegen vervijfvoudiging van het rentepercentage op studieschulden. Ze willen de politiek ervan overtuigen dat de renteverhoging van tafel moet.

De betogers hadden borden bij zich met teksten als 'Geen rente voor studenten" 'Mama is boos' en 'Rente op 0'. Ook werden slogans geroepen als "Niet mijn schuld" en "pechgeneratie, wij eisen compensatie".

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United is de renteverhoging het meest wrang voor de generatie die het zonder basisbeurs moest stellen. "Zij bouwden op aandringen van de overheid hoge studieschulden op. Voor sommigen van hen komt daar nu een rente van enkele honderden euro's per maand bij, waardoor enorme financiële problemen dreigen", legden de organisaties die het protest organiseerden uit.

Pechstudenten

De rente op studieleningen bedraagt nu voor de meeste mensen die geld hebben geleend tijdens hun studie nog 0,46 procent. Op 1 januari 2024 wordt dat 2,56 procent, het hoogste niveau in veertien jaar. De rente op studieleningen is gekoppeld aan de rente die de overheid zelf betaalt over leningen met een looptijd van vijf jaar. Jaren achtereen hoefden studenten daardoor geen rente te betalen. Nu de rente op de kapitaalmarkt stijgt, is lenen ineens een stuk duurder dan gedacht.

Diverse politieke partijen hebben al voorstellen gedaan om de rente voor de 'pechstudenten' te verlagen. GroenLinks-PvdA, Volt en Pieter Omtzigt willen dat betalen door een belastingkorting voor expats af te bouwen. D66 en SP willen de (oud-)studenten van de rente afhelpen door belastingverhogingen op bloemen en leidingwater voor grootverbruikers.

Politiek besluit

SP-leider Lilian Marijnissen zei tijdens de betoging dat de Tweede Kamer dit moet regelen voor het verkiezingsreces, dat vrijdag begint. "Het is geen pech, het is gewoon een fucking politiek fout besluit geweest", voegde ze eraan toe over het inmiddels afgeschafte leenstelsel. Ook politici van Bij1, Partij voor de Dieren en de BBB maakten duidelijk dat ze tegen de renteverhoging zijn.

"Studenten in het rood, onze toekomst wordt verkloot", klonk het luid aan het einde van de betoging. Een van de betogers hield een stuk karton vast met de tekst: "Ik heb mijn huis (deze doos) aan stukken gescheurd voor deze onzin."

Meer uit Binnenland

UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".

11 uur geleden
Wolk met gevaarlijke stoffen in Borculo is verdampt

BORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.

18 uur geleden
Gevaarlijke stof vrijgekomen in Borculo, NL-Alert verstuurd

BORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.

22 uur geleden
Opvang 14 vluchtelingen in Coevorden gaat niet door om veiligheid

COEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.

1 dag geleden
Rechtbank wil Schoof horen in zaak van lekken verdachte NCTV'er

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.

1 dag geleden
Suzan & Freek toch bij The Voice of Holland ondanks ziekte Freek

HILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.

1 dag geleden
Keijzer verdubbelt eigen bijdrage Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.

1 dag geleden