Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden servers besmet na gat in beveiliging Microsoft

Honderden servers besmet na gat in beveiliging Microsoft

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden servers in Nederland zijn besmet door grote gaten in de beveiliging bij Microsoft. De gevolgen zijn groot, zegt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hackers stelen interne gegevens van organisaties, plaatsen schadelijke software en bouwen achterdeurtjes die ze kunnen gebruiken bij volgende aanvallen. Op zwarte markten wordt toegang tot mailboxen van organisaties te koop aangeboden, constateert de cyberwaakhond.

Microsoft waarschuwde twee weken geleden voor gaten in het e-mailplatform Exchange Server. Bedrijven, organisaties, overheden en andere instanties gebruiken zo'n platform om hun medewerkers mails te laten sturen en ontvangen. Op de servers staan ook bijlages en contactenlijsten van gebruikers. Hackers hebben de gaten in januari ontdekt en gebruikt.

De cyberaanval wordt toegeschreven aan een nieuwe hackersgroep die de naam Hafnium heeft gekregen. De groep zou banden hebben met de Chinese autoriteiten. De aanvallen zouden vooral gericht zijn op wetenschappelijke instellingen, defensiebedrijven, denktanks en niet-gouvernementele organisaties.

Microsoft riep alle gebruikers op om zo snel mogelijk een 'patch' te installeren, waarmee het gat werd gedicht. Ongeveer negen op de tien Exchange-servers in Nederland zijn geüpdatet. De 1200 servers waar dat nog steeds niet is gebeurd, zijn "vrijwel zeker" besmet, zegt het NCSC. Maar de systemen die wel zijn gerepareerd, zijn ook nog kwetsbaar. Cyberspionnen en -criminelen kunnen daar waarschijnlijk nog steeds binnenkomen. Het NCSC roept die organisaties op hun systemen goed te blijven controleren.

Meer uit Binnenland

Lichaam gevonden in pand Berkel en Rodenrijs na grote brand

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - De politie heeft een lichaam gevonden in het pand in Berkel en Rodenrijs waar zondag een grote brand woedde. Naar de identiteit van de persoon wordt nog onderzoek gedaan, laat een woordvoerster van de politie weten. Het lichaam werd maandagochtend gevonden in een auto die in de uitgebrande schuur stond.

46 minuten geleden
DNA uit zaak-Dutroux bij NFI voor vergelijking sporen Tanja Groen

MAASTRICHT (ANP) - Nog onbekende DNA-sporen uit de zaak-Dutroux liggen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor een vergelijking met de zaak van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen. Het Openbaar Ministerie in Maastricht bevestigde berichtgeving hierover in De Limburger.

2 uur geleden
Kiesraad bepaalt welke partijen meedoen aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad beslist maandag welke partijen mogen meedoen aan de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, en welke kandidaten op hun lijsten staan. Dat gebeurt in een openbare zitting vanaf 17.00 uur. In Nederland zijn de verkiezingen op donderdag 6 juni, dus over iets meer dan een maand.

8 uur geleden
Verdacht pakketje in centrum van Zutphen was een explosief

ZUTPHEN (ANP) - Het verdachte pakketje dat zondagmiddag werd aangetroffen in de Marspoortstraat in het centrum van Zutphen was een knuffeltje waaraan illegaal vuurwerk en een gasflesje waren getapet. Dat meldt de politie op X. Het pakketje wordt op een speciale locatie in Lochem vernietigd door de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD).

17 uur geleden
Rotterdammers aangehouden om grote brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - In het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs is zondagmiddag een grote brand uitgebroken. De politie zegt op X rekening te houden met brandstichting. Twee mannen van 21 en 28 jaar oud zijn aangehouden. Het ging om een Rotterdammer en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Volgens de veiligheidsregio raakte niemand gewond.

18 uur geleden
Verdacht pakketje aangetroffen in centrum van Zutphen

ZUTPHEN (ANP) - In de Marspoortstraat in het centrum van Zutphen is zondagmiddag een verdacht pakketje aangetroffen. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door Omroep Gelderland. Volgens een woordvoerster gaat het om "iets dat zou lijken op een mogelijk explosief".

18 uur geleden
Vuurwerk naar politie gegooid bij opstootje in Baarn

BAARN (ANP) - Bij een opstootje tussen een groepje jongeren en de politie is in de nacht van zaterdag op zondag in Baarn vuurwerk naar de politie gegooid. Dat bevestigt de politie na berichtgeving in plaatselijke media. In een park in de Utrechtse plaats weigerde de groep rond middernacht naar huis te gaan en ontstond even een grimmige sfeer. Niemand raakte gewond.

22 uur geleden