Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden Myanmarezen trotseren leger en demonstreren tegen coup

Honderden Myanmarezen trotseren leger en demonstreren tegen coup

ANGON (ANP/AFP/RTR) - Honderden docenten en studenten hebben bij een universiteit in Myanmar gedemonstreerd tegen de staatsgreep. Demonstranten scandeerden "lang leve moeder Suu", een verwijzing naar de opgepakte politiek leider Aung San Suu Kyi. Ook zwaaiden ze met vlaggen die de rode kleur hadden van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van de Nobelprijswinnares.

Er waren ongeveer tweehonderd mensen afgekomen om de protestactie bij de Dagon Universiteit in Yangon. "Als burger kan ik deze militaire staatsgreep absoluut niet accepteren", zei een docent. "We moeten ons verzetten tegen deze dictatuur." Actievoerders maakten ook een gebaar waarbij ze drie vingers omhoog staken. Die begroeting was ook te zien bij protesten in Thailand en is afkomstig uit de boeken- en filmreeks The Hunger Games.

Ook in hoofdstad Naypyidaw trotseerden burgers de coupplegers. Tientallen medewerkers van ministeries poseerden voor groepsfoto's terwijl ze rode lintjes droegen. De militaire machtshebbers arresteerden ondertussen ook een naaste medewerker van Suu Kyi, haar 79-jarige rechterhand Win Htein. Hij zou in het huis van zijn dochter zijn opgepakt.

NLD-partij

Het leger greep begin deze week de macht, vlak voordat het parlement bijeen zou komen. Die volksvertegenwoordiging zou worden gedomineerd door de NLD-partij van Suu Kyi. Die versloeg bij de verkiezingen van vorig jaar een aan het leger gelieerde politieke partij. De militairen klaagden daarop dat er fraude was gepleegd.

Suu Kyi zelf zit al dagen vast. Haar partij maakte vrijdag bekend dat ze het voor zover bekend goed maakt. "We hebben ontdekt dat staatsadviseur Aung San Suu Kyi in goede gezondheid verkeert", meldt de NLD. Ze zou huisarrest hebben in Naypyidaw. De partij sprak ook steun uit voor burgers die meedoen aan protestacties en beloofde mensen te helpen die daardoor worden opgepakt of hun baan verliezen.

Meer uit Buitenland

Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

5 minuten geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

5 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

5 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

5 uur geleden
EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

7 uur geleden
Kerncentrale schakelt over op reservekoelwater na damdoorbraak

ENERHODAR (ANP/AFP) - Het waterpeil in het stuwmeer van de Oekraïense Dnipro-rivier is na de damdoorbraak zover gedaald dat het water niet meer gebruikt kan worden om de kerncentrale Zaporizja te koelen. Daarom moet nu worden overgeschakeld op de reserves. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zei eerder dat er geen acuut gevaar is omdat er genoeg koelwater is voor een aantal maanden.

7 uur geleden
Amerikaanse media: Oekraïens offensief begonnen in het zuiden

ZAPORIZJA (ANP/RTR) - Het langverwachte Oekraïense offensief is volgens Amerikaanse media nu echt van start gegaan. Onder meer The Washington Post, NBC News en ABC News zeggen op basis van bronnen bij de Oekraïense strijdkrachten dat ze in het zuiden in de aanval zijn gegaan. Officieel is het nieuws niet bevestigd.

7 uur geleden