Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden mensen in Nederland demonstreren tegen Iraanse regering

Honderden mensen in Nederland demonstreren tegen Iraanse regering

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen in Nederland hebben zaterdag gedemonstreerd tegen de Iraanse regering en voor vrouwenrechten in Iran. Ze voerden actie uit solidariteit met de demonstranten in Iran die de straat op zijn gegaan om hun woede te uiten over de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. Ze zou zich niet goed hebben bedekt en daarmee de kledingvoorschriften in het streng-islamitische land hebben overtreden.

In Rotterdam was een actie op het Stationsplein, georganiseerd door Koerdische partijen. Daar kwamen ongeveer tweehonderd mensen op af, zegt Farshad Moradian, een van de organisatoren . "Het protest verliep goed. We willen opkomen voor de Koerdische mensen in Iran op dit moment." Een aantal vrouwen stak "uit solidariteit spontaan hun hoofddoek in brand". Dat was volgens de politie niet de bedoeling, "daarom vroegen we daarna om dit niet meer te doen", aldus Moradian.

Tientallen Iraans-Nederlandse actievoerders bij de Tweede Kamer in Den Haag vonden dat Nederland het geweld in Iran en de dood van Amini moet veroordelen. "We willen harde maatregelen tegen het Iraanse regime. De Nederlandse overheid moet samen met de Europese Unie achter de Iraanse demonstranten gaan staan", vindt Shahin Sultany Taied van de Vereniging Iraanse Academici, een van de initiators van de Haagse demonstratie.

Tot donderdag actievoeren

Voorzitter Sepiedeh Orafa van Jong Iraans Nederland zegt in Den Haag dat de dood van Amini een katalysator is geweest, maar "de huidige protesten zijn breder dan alleen haar moord". "Mensen willen al veel langer weg van dit regime." Op spandoeken staan teksten als 'Dood aan Khamenei' en 'Dood aan de onderdrukker'. De opperste geestelijk leider, ayatollah Ali Hosseini Khamenei, vertegenwoordigt al ruim dertig jaar het hoogste gezag in Iran.

Sultany Taied gelooft dat het deze keer mogelijk is om het regime te veranderen "zolang de demonstraties doorgaan". "Mensen zijn op dit moment wel bereid hun leven op te offeren voor vrijheid." In het noorden van Iran zijn zaterdag meer dan zevenhonderd mensen opgepakt die hadden meegedaan aan de protesten, onder wie zestig vrouwen, zo melden staatsmedia. Ook zouden volgens deze media zeker 35 mensen zijn omgekomen bij de demonstraties. Mensenrechtenorganisaties denken dat het werkelijke aantal doden hoger ligt.

De demonstranten in Den Haag willen zeker tot donderdag actievoeren om hun solidariteit te tonen. Ze gaan dan naar de Iraanse ambassade.

Meer uit Binnenland

Stichting: koning moet excuses slavernij maken

DEN HAAG (ANP) - De stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname wil dat koning Willem-Alexander de excuses maakt voor het slavernijverleden in het land. Vrijdag meldden ingewijden na berichtgeving van de NOS dat op 19 december acht leden van het kabinet op verschillende plekken excuses zullen aanbieden, waaronder minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname. De stichting vindt dat ongepast, Weerwind is volgens hen "nazaat van slaafgemaakten in Paramaribo".

55 minuten geleden
Alle opgepakte demonstranten Extinction Rebellion weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Alle 150 actievoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion zijn weer vrij, meldt de politie. Zaterdagmiddag werd het overgrote deel van de ongeveer 250 actievoerders opgepakt nadat ze de A12 hadden geblokkeerd. De burgemeester verbood de blokkade. Toen de actievoerders op de snelweg gingen zitten nadat de politie hen sommeerde te vertrekken, werden ze opgepakt en in bussen naar het bureau vervoerd.

1 uur geleden
Illegaal feest Ammerzoden beëindigd na oproep politie

AMMERZODEN (ANP) - Na een oproep van de politie is een illegaal feest in het Gelderse Ammerzoden (gemeente Maasdriel) beëindigd. De meeste bezoekers vertrokken al snel nadat de muziek was uitgezet, aldus de politie.

3 uur geleden
Even Tot Hier scoort ook laat op de avond

HILVERSUM (ANP) - Het satirische programma Even Tot Hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe zet ondanks het WK voetbal hoge kijkcijfers neer. Het programma werd vanwege de wedstrijd Argentinië tegen Mexico pas tegen 23.00 uur op NPO 1 uitgezonden maar bereikte alsnog ruim 1,5 miljoen kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek.

4 uur geleden
De Volkskrant kreeg 'heel veel' reacties op oproep na DWDD

HILVERSUM (ANP) - De Volkskrant heeft "heel veel" reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

13 uur geleden
Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

PARAMARIBO (ANP) - De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

18 uur geleden
Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

18 uur geleden