Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden mensen in Nederland demonstreren tegen Iraanse regering

Honderden mensen in Nederland demonstreren tegen Iraanse regering

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen in Nederland hebben zaterdag gedemonstreerd tegen de Iraanse regering en voor vrouwenrechten in Iran. Ze voerden actie uit solidariteit met de demonstranten in Iran die de straat op zijn gegaan om hun woede te uiten over de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. Ze zou zich niet goed hebben bedekt en daarmee de kledingvoorschriften in het streng-islamitische land hebben overtreden.

In Rotterdam was een actie op het Stationsplein, georganiseerd door Koerdische partijen. Daar kwamen ongeveer tweehonderd mensen op af, zegt Farshad Moradian, een van de organisatoren . "Het protest verliep goed. We willen opkomen voor de Koerdische mensen in Iran op dit moment." Een aantal vrouwen stak "uit solidariteit spontaan hun hoofddoek in brand". Dat was volgens de politie niet de bedoeling, "daarom vroegen we daarna om dit niet meer te doen", aldus Moradian.

Tientallen Iraans-Nederlandse actievoerders bij de Tweede Kamer in Den Haag vonden dat Nederland het geweld in Iran en de dood van Amini moet veroordelen. "We willen harde maatregelen tegen het Iraanse regime. De Nederlandse overheid moet samen met de Europese Unie achter de Iraanse demonstranten gaan staan", vindt Shahin Sultany Taied van de Vereniging Iraanse Academici, een van de initiators van de Haagse demonstratie.

Tot donderdag actievoeren

Voorzitter Sepiedeh Orafa van Jong Iraans Nederland zegt in Den Haag dat de dood van Amini een katalysator is geweest, maar "de huidige protesten zijn breder dan alleen haar moord". "Mensen willen al veel langer weg van dit regime." Op spandoeken staan teksten als 'Dood aan Khamenei' en 'Dood aan de onderdrukker'. De opperste geestelijk leider, ayatollah Ali Hosseini Khamenei, vertegenwoordigt al ruim dertig jaar het hoogste gezag in Iran.

Sultany Taied gelooft dat het deze keer mogelijk is om het regime te veranderen "zolang de demonstraties doorgaan". "Mensen zijn op dit moment wel bereid hun leven op te offeren voor vrijheid." In het noorden van Iran zijn zaterdag meer dan zevenhonderd mensen opgepakt die hadden meegedaan aan de protesten, onder wie zestig vrouwen, zo melden staatsmedia. Ook zouden volgens deze media zeker 35 mensen zijn omgekomen bij de demonstraties. Mensenrechtenorganisaties denken dat het werkelijke aantal doden hoger ligt.

De demonstranten in Den Haag willen zeker tot donderdag actievoeren om hun solidariteit te tonen. Ze gaan dan naar de Iraanse ambassade.

Meer uit Binnenland

Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

2 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

3 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

3 uur geleden
Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

8 uur geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

9 uur geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

10 uur geleden
Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

12 uur geleden