Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

Op de zeventiende nationale chanoekaviering op de Dam zijn naar schatting enkele honderden mensen afgekomen. Veel van hen hebben kartonnen fakkels bij zich met een lampje erin. De organisatie hield vooraf rekening met een hogere opkomst dan voorgaande jaren vanwege onder meer "een grote behoefte aan gemeenschapszin". Naast toespraken is er livemuziek onder leiding van de Israëlische zanger Daniel Yehuda. Na de viering delen mensen soep en soefganiot, een soort gevulde oliebollen, uit.

Behalve veel Israëlische vlaggen, zijn er ook meerdere Iraanse vlaggen te zien. De eigenaars van deze vlaggen zijn Iraanse Nederlanders die hun steun willen betuigen aan Israël, vertelt een van hen aan een ANP-verslaggever ter plaatse.

Beveiliging

Er is veel beveiliging aanwezig op en rond de Dam. Een vrouw werd uit het publiek gehaald en apart genomen door de politie. Zij droeg een bord bij zich waar op stond 'Anti-zionism ≠ Anti-semitism'.

Tijdens Chanoeka, ook wel het feest van het licht genoemd, wordt stilgestaan bij de onderdrukking van het Joodse volk door de Grieken, zo'n 164 jaar voor Christus. De Joden mochten hun geloof niet uitoefenen, maar kwamen in opstand. Met het feest wordt de uiteindelijke herinwijding van de tempel gevierd en het feit dat het licht het heeft gewonnen van de duisternis.

Meer uit Binnenland

Kiesstelsel op schop: 125 Kamerleden worden in provincies gekozen

DEN HAAG (ANP) - Het kiesstelsel gaat flink op de schop, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark ligt. De NSC-minister stelt voor om 125 van de 150 Tweede Kamerleden te laten kiezen via regionale kiesdistricten. Dat betekent dat een politieke partij voortaan niet meer één landelijke lijst met kandidaten samenstelt, maar dat er in twaalf districten afzonderlijke lijsten komen met regionale kandidaten. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws, dat een nog vertrouwelijke brief hierover in handen heeft.

59 minuten geleden
Toeslagenadvocaten staken overleg met Herstel Toeslagen

DEN HAAG (ANP) - De Werkgroep Toeslagenadvocaten trekt zich terug uit het maandelijkse werkoverleg met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Het nieuws dat de Belastingdienst en politiek al sinds oktober gegevens hadden van mensen die zich mogelijk ten onrechte hadden opgegeven als gedupeerde van de toeslagenaffaire terwijl de advocaten daar niets van wisten "is in het verkeerde keelgat geschoten." Dat zegt advocaat en voorzitter Khadija Bozia. Het onderlinge vertrouwen is dusdanig geschaad dat de advocaten nu niet door willen praten.

2 uur geleden
Oppositie fel tegen coalitiepartijen over gemeentefinanciën

DEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen hebben uitgehaald naar het kabinet en de coalitiepartijen om het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.

2 uur geleden
Griepepidemie na twee maanden voorbij

UTRECHT (ANP) - Na ongeveer twee maanden is de griepepidemie voorbij. Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, ligt voor de derde week op rij onder de grens om van een epidemie te kunnen spreken. Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel.

3 uur geleden
Partijen spreken zich uit tegen woondiscriminatie, behalve FVD

DEN HAAG (ANP) - Vrijwel alle aanwezige partijen hebben zich woensdag in een debat uitgesproken tegen discriminatie op de woningmarkt op basis van afkomst, geaardheid of geloof. Alleen Forum voor Democratie deed dat niet, tot woede van anderen.

3 uur geleden
Ex-burgemeester Groningen in beroep tegen veroordeling

GRONINGEN (ANP) - Voormalig burgemeester van Groningen Koen Schuiling gaat in hoger beroep in de zaak waarin de politierechter hem veroordeelde voor schennis van de eerbaarheid. Schuiling kreeg twee weken geleden een boete van 250 euro opgelegd, omdat de rechter bewezen achtte dat de 66-jarige Schuiling in maart vorig jaar op de A7 tussen Hoogezand en Groningen al rijdend heeft gemasturbeerd.

3 uur geleden
Eis: bijna 10 jaar cel tegen ouders om mishandelen 'keldermeisje'

ROERMOND (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Roermond celstraffen van negen jaar en acht maanden geëist tegen de Duitse vader en Venlose stiefmoeder van een meisje, dat jarenlang systematisch mishandeld zou zijn. Ze moest tussen haar zesde en achtste jaar in haar woning in Venlo volgens het OM maandenlang onder meer haar eigen urine opdrinken, naakt op de koude tegels in de kelder slapen, en allerlei andere kwellingen ondergaan.

4 uur geleden