Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden leggen werk neer op eerste stakingsdag metaalsector

Honderden leggen werk neer op eerste stakingsdag metaalsector

LEEUWARDEN (ANP) - Bijna zeshonderd werknemers uit de metaalbranche hebben maandagochtend in Friesland en de Noordoostpolder het werk neergelegd. De vakbonden riepen de stakingen uit bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen.

FNV-bestuurder Wilma Nieveen vindt de staking een succes. "We hielden rekening met driehonderd mensen en dat is bijna verdubbeld." Werknemers van onder meer Spie, SMI, Pranger-Rosier en Equans staken sinds maandagochtend voor 24 uur.

De staking heeft volgens Nieveen ook impact op de productie bij de bedrijven. Sommige afdelingen liggen volledig stil, zegt ze. Het gaat dan om installaties die stilliggen of lasafdelingen van metaalbewerkingsbedrijven waar niet gewerkt wordt. "Daardoor ontstaat enorme vertraging en dat doet zeer bij werkgevers."

Loonsverhoging

Later deze week zouden ook acties volgen in Twente en omgeving, Noord-Brabant, het zuidwesten van het land, Noord-Holland en Utrecht.

CNV-onderhandelaar Johann Honders zei vorige week dat het eindbod van de werkgevers bleef steken op een gemiddelde loonstijging van minder dan 5 procent voor zowel dit jaar als volgend jaar. De vakbonden willen het koopkrachtverlies van de afgelopen twee cao-jaren gecompenseerd zien. "Dat komt neer op 12,5 procent loonsverhoging voor een jaar."

Stevig eindbod

De werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), hadden een naar eigen zeggen stevig eindbod gedaan met een loonsverhoging van ruim 9 procent. "De vakbonden houden vast aan een looneis van ruim 13 procent. Daarmee plaatsen ze zich buiten de realiteit. Dit kunnen werkgevers simpelweg niet dragen", zei FWT-onderhandelaar Ron Follon eerder.

In de metaalsector is de afgelopen jaren vaker gestaakt. Het gaat nu om de kleinmetaalbranche. De cao die daarbij hoort, geldt voor meer dan 300.000 werknemers bij bijvoorbeeld installatie-, carrosserie-, metaalbewerkings- en isolatiebedrijven en goud- en zilversmeden.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

8 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

11 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

13 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

15 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden