Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden jongeren op de Dam voor klimaatstaking

Honderden jongeren op de Dam voor klimaatstaking

AMSTERDAM (ANP) - Honderden scholieren en studenten hebben zich vrijdagmiddag verzameld op de Dam om te demonstreren tegen vervuilende bedrijven. Met de zogenoemde klimaatstaking willen de jonge actievoerders vooral bepleiten dat bedrijven nu actie moeten ondernemen om klimaatdoelen te behalen.

De jongeren hebben zelfgemaakte vlaggen, spandoeken en borden bij zich met daarop teksten als "Help, ik kan niet zwemmen", "Niks doen, das pas duur!", "Onze aarde is top, houwen zo" en "Kies eco, niet ego".

"Nu al zijn een miljoen mensen gedwongen hun land uit te vluchten door overstromingen en droogtes, stormen en voedseltekorten", aldus een van de organisatoren in een openingsspeech. Zij benadrukt dat "weinig mensen" verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis, maar "egoïstische klootzakken" als "Ben van Beurden, de ceo van Shell, en Dick Benschop, de ceo van Schiphol" zijn dat volgens haar wel. Rond 13.30 uur vertrokken de actievoerders voor een mars richting het Museumplein, waar een programma met verscheidene sprekers en muziek volgt.

Andere Europese steden

Greta Thunberg staakte in 2018 voor het eerst voor het klimaat. Ze spijbelde elke dag van school tot en met de Zweedse parlementsverkiezingen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Wereldwijd, ook in Nederland, volgden sindsdien verschillende massale schoolstakingen.

Deze vrijdag demonstreren de klimaatstakers niet alleen in Amsterdam, maar ook in tientallen andere Europese steden waaronder Antwerpen, Brussel, Parijs, Madrid, Rome, Oslo en Stockholm, zo is te zien op de website van Fridays for Future.

Klimaatdoelen

De demonstranten vinden dat vervuilende bedrijven, zoals Tata Steel, vooral bezig zijn met het uitstellen van de klimaatdoelen. Een andere belangrijke aanleiding voor de klimaatstaking is de oorlog in Oekraïne, zo liet woordvoerder Sytze Fortuin eerder weten. "Nu er minder aanbod van olie en gas is, moeten we dat gebruiken om sneller in te zetten op groene energie." Fossiele brandstoffen hebben volgens de vwo-scholier een belangrijk aandeel in de oorzaak van conflicten en oorlogen.

Klimaatdoelen uit het akkoord van Parijs zijn volgens de demonstranten nog onvoldoende. "Wij willen dat we nagenoeg klimaatneutraal zijn in 2030 en dat bedrijven daar actief aan meewerken. De overheid zou bedrijven ook meer onder druk moeten zetten om klimaatdoelen op te stellen", aldus Fortuin.

Meer uit Binnenland

Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

2 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

3 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

3 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

3 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

9 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

9 uur geleden
Opvang voor honderd extra asielzoekers in hotel Uden

UDEN (ANP) - In de noodopvang in het Van der Valk-hotel in Uden mogen nog eens honderd extra asielzoekers worden opgevangen. Dat bepaalde de rechter donderdag. Volgens de rechter heeft het eerder huisvesten van tweehonderd asielzoekers niet geleid tot onveilige situaties in en rondom het azc.

9 uur geleden