Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden jongeren op de Dam voor klimaatstaking

Honderden jongeren op de Dam voor klimaatstaking

AMSTERDAM (ANP) - Honderden scholieren en studenten hebben zich vrijdagmiddag verzameld op de Dam om te demonstreren tegen vervuilende bedrijven. Met de zogenoemde klimaatstaking willen de jonge actievoerders vooral bepleiten dat bedrijven nu actie moeten ondernemen om klimaatdoelen te behalen.

De jongeren hebben zelfgemaakte vlaggen, spandoeken en borden bij zich met daarop teksten als "Help, ik kan niet zwemmen", "Niks doen, das pas duur!", "Onze aarde is top, houwen zo" en "Kies eco, niet ego".

"Nu al zijn een miljoen mensen gedwongen hun land uit te vluchten door overstromingen en droogtes, stormen en voedseltekorten", aldus een van de organisatoren in een openingsspeech. Zij benadrukt dat "weinig mensen" verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis, maar "egoïstische klootzakken" als "Ben van Beurden, de ceo van Shell, en Dick Benschop, de ceo van Schiphol" zijn dat volgens haar wel. Rond 13.30 uur vertrokken de actievoerders voor een mars richting het Museumplein, waar een programma met verscheidene sprekers en muziek volgt.

Andere Europese steden

Greta Thunberg staakte in 2018 voor het eerst voor het klimaat. Ze spijbelde elke dag van school tot en met de Zweedse parlementsverkiezingen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Wereldwijd, ook in Nederland, volgden sindsdien verschillende massale schoolstakingen.

Deze vrijdag demonstreren de klimaatstakers niet alleen in Amsterdam, maar ook in tientallen andere Europese steden waaronder Antwerpen, Brussel, Parijs, Madrid, Rome, Oslo en Stockholm, zo is te zien op de website van Fridays for Future.

Klimaatdoelen

De demonstranten vinden dat vervuilende bedrijven, zoals Tata Steel, vooral bezig zijn met het uitstellen van de klimaatdoelen. Een andere belangrijke aanleiding voor de klimaatstaking is de oorlog in Oekraïne, zo liet woordvoerder Sytze Fortuin eerder weten. "Nu er minder aanbod van olie en gas is, moeten we dat gebruiken om sneller in te zetten op groene energie." Fossiele brandstoffen hebben volgens de vwo-scholier een belangrijk aandeel in de oorzaak van conflicten en oorlogen.

Klimaatdoelen uit het akkoord van Parijs zijn volgens de demonstranten nog onvoldoende. "Wij willen dat we nagenoeg klimaatneutraal zijn in 2030 en dat bedrijven daar actief aan meewerken. De overheid zou bedrijven ook meer onder druk moeten zetten om klimaatdoelen op te stellen", aldus Fortuin.

Meer uit Binnenland

Stroomstoring rond Delft door aardfout

POELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.

2 uur geleden
OM-baas Otte: Weski wilde zelf in bunker in Zeist blijven

DEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.

3 uur geleden
OM geeft stand van zaken op eerste zitting over kunstroof Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.

5 uur geleden
Den Haag wil gratis openbaar vervoer tijdens NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.

7 uur geleden
Den Haag wil beelden relschoppers Scheveningen online

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.

8 uur geleden
Ook afgelopen winter veel bijenvolken gestorven

WAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.

13 uur geleden
Schoof geeft plan Rutte voor hoger defensiebudget wel kans

OSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.

14 uur geleden