Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden demonstreren om internationale genocidezaak Israël

Honderden demonstreren om internationale genocidezaak Israël

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen demonstreren donderdag in Den Haag om de internationale genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Zowel voor de Palestijnse zaak als de Israëlische zijn betogingen rondom de hoorzitting, die dient in het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Demonstranten van beide groepen worden nadrukkelijk van elkaar weggehouden door de politie, ziet een verslaggever ter plaatse.

Bij het Vredespaleis, waar het ICJ is gevestigd, zijn honderden betogers ter ondersteuning van de aanklagers en de Palestijnen. Ze dragen Palestijnse vlaggen bij zich en een bord met daarop de namen van Palestijnse slachtoffers van de oorlog in Gaza. De demonstranten zijn "een brede coalitie van mensenrechtenorganisaties en solidariteitsgroepen", aldus de organisatoren. Ook wordt de hoorzitting live gestreamd op een groot scherm.

Een woordvoerder van Palestina Solidariteit in Nederland zegt te demonstreren om "mensenrechten te verdedigen". Ze had verwacht dat na de vele doden en gewonden in Gaza "overheden zouden ingrijpen. We zien dagelijks daden van terreur, maar om een of andere reden wordt het niet zo genoemd." Dat Zuid-Afrika een zaak heeft aangespannen is daarom voor haar zo belangrijk.

Terreurbeweging

Uit solidariteit met Israël lopen een paar honderd mensen een mars vanaf het Lange Voorhout naar het Vredespaleis en weer terug. Volgens de organisatoren lopen zo'n acht organisaties, joods en christelijk, mee. Zij willen "samen laten zien dat Israël niet alleen staat in Nederland", aldus een spreker. Ook lopen er familieleden van de door Hamas gegijzelde Israëliërs mee.

CIDI-directeur Naomi Mestrum noemt de aanklacht tegen Israël "absurd", en passend "in een hetze tegen Israël, ontstaan toen de doden van de aanval van Hamas nog niet waren begraven". Ze noemt het vallen van zoveel doden nu aan Palestijnse kant "verschrikkelijk, elke dode is er een te veel. Maar Israël heeft te maken met een terreurbeweging. Hamas wordt niet aan zelfde humanitaire standaard gehouden als men aan Israël oplegt."

Verklaringen

Een andere spreker haalt aan dat er nog altijd 130 mensen worden gegijzeld door Hamas. "Alle terreur moet stoppen", zegt hij, benadrukkend dat het een mars voor vrede is.

De Zuid-Afrikaanse aanklagers willen dat Israël stopt met genocidale daden tegenover Palestijnen in de Gazastrook. De genocidezaak dient donderdag- en vrijdagochtend. Op de eerste dag legt Zuid-Afrika verklaringen af, op de tweede dag Israël.

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

3 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

4 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

4 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

5 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

6 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

7 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

8 uur geleden