Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden daklozen zoeken warmte op in winteropvang

Honderden daklozen zoeken warmte op in winteropvang

DEN HAAG (ANP) - Honderden dak- en thuislozen hebben de afgelopen dagen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De regeling voor daklozen in de vier grote steden ging vrijdag in omdat de temperatuur in de dagen daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. Tot wanneer de opvang open is, hangt af van het weer. Dinsdag wordt er opnieuw naar gekeken, laat een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weten.

Afgelopen nacht was het tot nu toe het drukst in de winterkoudeopvang. In de nacht van zondag op maandag, toen het licht vroor, sliepen in Amsterdam 212 mensen in de extra opvang. In Den Haag waren dat er 79, in Rotterdam 122 en in Utrecht 100. De nachten ervoor ging het in Amsterdam in totaal om 354 mensen en in Den Haag om 130. In Rotterdam verbleven in de extra opvang in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag 179 mensen.

De winterkoudeopvang is een extra opvangregeling in de vier grote steden. Deze gaat open als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt en het te gevaarlijk wordt om buiten te slapen. De opvanglocaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gaan dan tegelijk open. Behalve deze opvang is er in de steden ook reguliere winteropvang.

Warmte en gezelligheid

Leiden valt niet onder de extra regeling van de vier grote steden, maar stimuleert dak- en thuislozen om "in ieder geval 's nachts naar de maatschappelijke opvang te komen" in De Binnenvest in Leiden. De gemeente roept mensen op die iemand kennen "die in een onderkomen leeft dat ongeschikt is voor deze kou" zich te melden.

Het Leger des Heils heeft begin november opnieuw buurthuiskamers geopend voor iedereen die op zoek is naar "warmte en gezelligheid". Dagelijks kunnen mensen er terecht om "er warmpjes bij te zitten", te studeren, een kop koffie te drinken, een spelletje te doen of een boek te lezen.

Meer uit Binnenland

Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

7 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

9 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

9 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

12 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

12 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

12 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

12 uur geleden