Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden daklozen in winteropvang, extra opvang sluit vrijdag

Honderden daklozen in winteropvang, extra opvang sluit vrijdag

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.

Vooral de afgelopen nachten maakten veel dak- en thuislozen gebruik van de winterkoudeopvang. In de nacht van zondag op maandag, toen het op veel plekken in Nederland had gesneeuwd, sliepen in Rotterdam 126 mensen in de extra opvang, in Utrecht 101 en in Den Haag 68. In Amsterdam verbleven die nacht in totaal 429 mensen in een opvanglocatie van de winterkoudeopvang of de reguliere winteropvang voor dak- en thuislozen in de hoofdstad.

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam laat weten dat medewerkers van de hulpverleningsorganisaties HVO-Querido en Veldwerk deze week extra rondes hebben gemaakt om mensen op de extra opvang te wijzen. Daarbij zijn mensen ook "actief opgehaald met een busje en naar de opvang gebracht", wat volgens de woordvoerster altijd gebeurt als de winterkoudeopvang open is.

Extra opvangregeling

In Den Haag zijn geen mensen "actief van de straat gehaald", maar volgens een woordvoerster zijn wel wat mensen door de politie naar de winterkoudeopvang gebracht. In Utrecht was er geen noodzaak om mensen van de straat te halen, zegt een woordvoerder. Dat gebeurt daar wel als de gevoelstemperatuur naar -10 graden zakt.

De winterkoudeopvang is een extra opvangregeling in de vier grote steden die opengaat als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt en het te gevaarlijk wordt om buiten te slapen. De opvanglocaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gaan dan tegelijk open.

In het noorden van Nederland was het de afgelopen dagen het koudst, met dinsdag nog enkele centimeters sneeuw in het noorden en noordoosten. De stad Groningen valt niet onder de extra winterkouderegeling van de vier grote steden, maar zet in de winterperiode een "slaapboot" in met plek voor 79 mensen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat zo'n 25 dak- en thuislozen in wisselende samenstellingen gebruikmaken van de boot aan het Oude Winschoterdiep, die daar van begin november tot eind april ligt. "Uitgangspunt van onze winterregeling is dat er in deze periode niemand noodgedwongen op straat slaapt."

Meer uit Binnenland

Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

40 minuten geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

52 minuten geleden
KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

58 minuten geleden
Petitie tegen hogere btw op boeken 40.000 keer ondertekend

AMSTERDAM (ANP) - De petitie tegen een hoger btw-tarief op boeken is inmiddels 40.000 keer ondertekend. De organisatie is overweldigd door de vele reacties. "We wisten dat de aangekondigde verhoging van de btw op boeken naar 21 procent leeft onder lezers, maar dit overtreft onze verwachtingen. En dat terwijl de echte campagne met posters, boekenleggers, flyers en krantenadvertenties zelfs nog moet beginnen", laat de organisatie weten. De petitie staat sinds woensdag online.

1 uur geleden
OM eist werkstraf tegen ouders voor mishandeling kinderen

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Rotterdam 240 uur werkstraf geëist tegen het echtpaar Henk (61) en Gerritdina (59) J. uit Ouddorp. Ze zouden zes van hun acht kinderen jarenlang stelselmatig hebben mishandeld.

1 uur geleden
Vermoedelijke tussenpersoon explosies in Alkmaar opgepakt

ALKMAAR (ANP) - De politie heeft woensdag een 23-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een reeks explosies in Alkmaar. De Amsterdammer zou onder het pseudoniem Klaas Vaak hebben geopereerd en "op zijn minst" een van de belangrijkste tussenpersonen in de zaak zijn, meldt de politie donderdag.

1 uur geleden
Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding

UTRECHT (ANP) - Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

2 uur geleden