Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden bezoekers Amsterdamse Westerkerk voor Peter R. de Vries

Honderden bezoekers Amsterdamse Westerkerk voor Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n vijfhonderd mensen hebben vrijdag de Amsterdamse Westerkerk bezocht, waar werd stilgestaan bij het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries afgelopen donderdag. Mensen konden tussen 11.00 uur en 15.00 uur langskomen voor een moment van stilte en bezinning, of om een kaars aan te steken.

"We voelen ons deze keer in het bijzonder verbonden met de dierbaren van Peter R. de Vries", schrijft de kerk op de website. Vooral vanaf 14.00 uur was het erg druk in de kerk. De meeste bezoekers kwamen voor De Vries, zegt een medewerker, maar doordat ook toeristen langsliepen is niet precies te zeggen hoeveel. Mensen reageerden erg dankbaar dat ze naar de kerk konden komen om bij zijn dood stil te staan, zegt de medewerker.

Vanaf 12.30 uur werd door een dominee en een andere medewerker van de kerk orgelmuziek gespeeld. Sommige mensen zeiden wat woorden terwijl ze een waxinelichtje aanstaken en neerzetten. Anderen hielden elkaar even vast, of namen plaats op een van de stoelen. Bezoekers konden een kopje koffie of thee halen in de kerk. Soms werd er gehuild.

Veel mensen hebben iets in het boek geschreven dat bij de ingang van de kerk lag. Hier konden bezoekers een boodschap in achterlaten, gericht aan De Vries of zijn familie. Het boek wordt later aan de familie van De Vries gegeven, zegt de dominee. De rozen die bezoekers hebben meegebracht worden waarschijnlijk aan het einde van de dag in de Lange Leidsedwarsstraat neergelegd, waar De Vries op dinsdagavond 6 juli meerdere keren werd beschoten.

Ook op vrijdag 9 juli kwamen tientallen mensen langs bij de kerk, toen om stil te staan bij de aanslag op De Vries. Die dag kwamen er zo'n driehonderd mensen.

Meer uit Binnenland

NPO zet met nieuwe Journalistieke Code in op meer transparantie

HILVERSUM (ANP) - De NPO krijgt per 1 juli een nieuwe Journalistieke Code. Dat heeft het College van Omroepen bekendgemaakt. De code bestaat uit een verzameling afspraken over journalistieke integriteit waar alle medewerkers en redacties van de publieke omroep zich aan moeten houden.

1 uur geleden
Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

DEN HAAG (ANP) - Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

5 uur geleden
Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

8 uur geleden
Deel bewoners niet naar huis door grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kan niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

12 uur geleden
KNVB-bestuurder De Jong: wij gaan het WK binnenhalen

EINDHOVEN (ANP) - Gijs de Jong is vol vertrouwen dat Nederland over vier jaar samen met Duitsland en Belgiƫ het WK vrouwenvoetbal mag organiseren. De secretaris-generaal van de KNVB keek met een goed gevoel terug op de organisatie van de Champions League-finale tussen FC Barcelona en VfL Wolfsburg (3-2) in het Philips-stadion. "Deze beelden gaan de wereld over, ik zou nu niet weten wat beter had gekund", zei hij.

12 uur geleden
Minister Helder: dit is precies zoals het in voetbal moet zijn

EINDHOVEN (ANP) - Sportminister Conny Helder verliet het Philips-stadion in Eindhoven na de vrouwenfinale tussen FC Barcelona en VfL Wolfsburg in de Champions League (3-2) zaterdag met een voldaan gevoel. "Dit was een hele mooie dag. Niet alleen voor het vrouwenvoetbal, maar voor voetbal in zijn algemeenheid. Dit is precies zoals het voetbal moet zijn", zei ze.

13 uur geleden
Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

14 uur geleden