Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden betogen op Museumplein voor vluchtelingen Moria

Honderden betogen op Museumplein voor vluchtelingen Moria

AMSTERDAM (ANP) - Honderden demonstranten hebben zaterdag op het Museumplein in Amsterdam aandacht gevraagd voor de situatie op het Griekse eiland Lesbos. Daar brandde dinsdagnacht het vluchtelingenkamp Moria grotendeels af waardoor duizenden mensen dakloos werden. De demonstratie, georganiseerd door vier studenten met steun van organisaties als VluchtelingenWerk, is rustig verlopen. De betogers hielden 1,5 meter afstand en droegen mondkapjes.

Op een podium kwamen verschillende organisaties aan het woord. Ze riepen de politiek op om meer vluchtelingen naar Nederland te halen dan de nu afgesproken honderd. Voorman Jesse Klaver van GroenLinks uitte kritiek op zijn politieke collega’s: "Ik schaam me dat wij hier vandaag moeten staan. Het zou niet nodig moeten zijn."

Twee artsen van het initiatief SOS Moria riepen de regering op om de situatie in alle Griekse kampen aan te pakken. Ze noemden de omstandigheden daar inhumaan. Ook is een minuut stilte gehouden voor de vluchtelingen in Moria.

Dakloos

Op Lesbos brandde dinsdag het kamp Moria grotendeels af. Ongeveer 13.000 vluchtelingen werden hierdoor dakloos. Verschillende hulporganisaties en politieke partij Volt Nederland organiseren gezamenlijk het protest 'Evacueer Moria'.

Volgens de organisatoren van de betoging op het Museumplein is de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen al langer onhoudbaar. Zij noemen op Facebook de brand "het resultaat van een jarenlang falend EU-beleid" en vinden dat het kabinet te weinig doet. De organisaties pleiten voor de onmiddellijke opvang van minstens vijfhonderd kinderen in Nederland.

Donderdag maakte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol bekend dat Nederland bereid is honderd vluchtelingen, met name kinderen, uit Moria op te nemen. Dit leverde veel kritiek op. Linkse partijen waren het er niet mee eens dat deze honderd worden afgetrokken van de vijfhonderd vluchtelingen die Nederland volgend jaar verplicht sowieso zou opnemen. De PVV vindt dat er helemaal geen vluchtelingen naar Nederland gehaald moeten worden.

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

1 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

1 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

1 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

1 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

2 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

3 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

3 uur geleden