Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden Auschwitz-overlevenden herdenken bevrijding kamp

Honderden Auschwitz-overlevenden herdenken bevrijding kamp

OSWIECIM (ANP/AFP/DPA) - Ruim tweehonderd Auschwitz-overlevenden keerden maandag terug naar de plek van het beruchte vernietigingskamp van de nazi's. Dat gebeurde voor de herdenking van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz-Birkenau door het Russische Rode Leger in 1945.

De plechtigheden vonden plaats in een tent bij de beruchte toegangspoort van Auschwitz-Birkenau. Ook regeringsleiders en leden van koninklijke families uit tientallen landen waren naar het Poolse Oswiecim gekomen, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte.

De premier noemde de ervaring op Twitter aangrijpend, beklemmend en stil-makend. "75 jaar na de bevrijding van Auschwitz-Birkenau is het nog steeds niet te bevatten wat er hier is gebeurd. Zo veel onschuldige mensen die op gruwelijke wijze aan hun einde kwamen. Hun leed en dat van overlevenden mag nooit vergeten worden."

Niet uit de lucht komen vallen

In het kampenstelsel in en rond Auschwitz zijn naar schatting meer dan een miljoen mensen om het leven gebracht, vooral Joden. Overlevenden en hoogwaardigheidsbekleders droegen maandagavond kaarsen terwijl ze langs de spoorlijn liepen naar de gebouwen met de gaskamers.

De voormalige gevangenen waren eerder op de dag door een ijzeren poort gelopen met de tekst "Arbeit macht frei". Ze legden toen kransen bij de dodenmuur waar duizenden mensen zijn doodgeschoten in het kamp, dat voor velen het symbool is geworden van de Holocaust.

De 93-jarige overlevende Marian Turski waarschuwde de aanwezigen voor de gevaren van onverschilligheid. "Auschwitz kwam niet opeens uit de lucht vallen", stelde hij. "Auschwitz kroop en liep op zijn tenen, nam kleine stapjes en kwam steeds dichterbij tot dit gebeurde."

Meer uit Buitenland

Polen, Tsjechië en Oostenrijk voeren grenscontroles Slowakije in

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen en Tsjechië voeren tijdelijk grenscontroles bij hun buurland Slowakije in om illegale migratie en smokkelaars tegen te gaan. De maatregel geldt van woensdag tot en met 13 oktober, aldus de landen, maar kan mogelijk nog worden verlengd. Oostenrijk heeft als reactie ook grenscontroles ingevoerd.

1 uur geleden
Woordvoerder Kremlin: Rusland overweegt geen nieuwe kernproef

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is niet van plan een proef met een kernbom te houden. Volgens de machthebbers is Moskou niet afgestapt van het moratorium op kernproeven en blijven de afspraken van kracht. Het Kremlin verwerpt ook de suggestie van een Russische staatstelevisiezender dat de Russen een kernbom in Siberië tot ontploffing zouden moeten brengen als waarschuwing aan het Westen.

2 uur geleden
Zelensky bezoekt zwaarbevochten front in Oost-Oekraïne

KOEPJANSK (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag het front in Oost-Oekraïne bezocht. Hij is bij de linie rond Koepjansk en Lyman geweest, "een van de hotspots", meldt Zelensky op X.

3 uur geleden
Onderzoek naar doodslag na dodelijke brand in nachtclubs Murcia

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Een Spaanse rechtbank heeft een onderzoek naar doodslag geopend na de fatale brand in nachtclubs in de stad Murcia. Bij de ramp zondagochtend stierven dertien mensen.

4 uur geleden
Thaise politie meldt twee doden door schietpartij in Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - In een chic winkelcentrum in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn dinsdag door een schietpartij twee mensen gedood. Een gewapende jongeman opende het vuur. Volgens de Thaise politie raakten vijf personen gewond. Autoriteiten meldden eerder dat er drie doden waren.

4 uur geleden
Rusland: geen nieuwe mobilisatie voor strijd tegen Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft geen plannen voor een nieuwe mobilisatie in verband met de strijd in Oekraïne, aangezien meer dan 335.000 personen zich tot nu toe dit jaar hebben aangemeld om te vechten in de strijdkrachten of in vrijwillige eenheden, zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe.

5 uur geleden
Rode Kruis: hoofdstad Nagorno-Karabach volledig verlaten

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Slechts honderden mensen zijn achtergebleven in de hoofdstad van Nagorno-Karabach, Stepanakert. "De stad is nu volledig verlaten", aldus een medewerker van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) ter plaatse tijdens een onlinepersconferentie. Er waren tot voor kort ongeveer 55.000 inwoners.

5 uur geleden