Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden asielzoekers langer in Schijndel en Sint-Oedenrode

Honderden asielzoekers langer in Schijndel en Sint-Oedenrode

VEGHEL (ANP) - Ongeveer 270 asielzoekers mogen voorlopig in Schijndel en Sint-Oedenrode blijven wonen. De gemeente Meierijstad, waar de plaatsen onder vallen, stelt drie opvanglocaties langer beschikbaar, omdat er in het hele land een tekort aan opvangplekken is.

In een voormalig gemeentehuis aan de Markt in Schijndel zitten sinds maart vorig jaar ongeveer 120 asielzoekers. Zij kunnen er nog zeker twee jaar blijven, tot eind februari 2026. In een voormalig kantoorpand in Schijndel mogen tot eind februari volgend jaar ongeveer zeventig asielzoekers worden opgevangen.

Een voormalig vakantiepark in Sint-Oedenrode is een opvanglocatie voor maximaal tachtig minderjarige asielzoekers. Op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijven ze daar voorlopig "in verband met een schrijnend tekort aan opvangplekken voor deze doelgroep". Het is de bedoeling dat het terrein op den duur een opvang wordt voor maximaal 150 kansrijke asielzoekers.

Verhuizing

Meierijstad vangt 150 Oekraïense vluchtelingen op in een voormalig klooster in Veghel. Daar moeten ze op 1 april uit. Een deel verhuist naar een andere vleugel van het klooster. De anderen gaan naar een voormalig kantoor, een voormalig hotel en een voormalige school in de buurt.

Op een bedrijventerrein in het Brabantse Made komt waarschijnlijk een opvanglocatie voor 50 tot 75 asielzoekers. Het kantoorgebouw is vermoedelijk in mei beschikbaar. De toekomstige bewoners zitten nu tijdelijk in Dongen, hemelsbreed ongeveer 10 kilometer verderop, nadat ze eerder al in het gemeentehuis in Made waren opgevangen.

Meer uit Binnenland

Queer activisten hopen Jos Brink en René Klijn straat te geven

AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.

1 uur geleden
Minder complicaties na extra echometing bij hoogzwangere vrouwen

GRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

2 uur geleden
Dit jaar fors meer zwemlocaties met slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.

2 uur geleden
Rode Kruis: hou op reis rekening met extreem weer

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

2 uur geleden
Ook Hoogeveen wil verbod op fatbikes in stadscentrum

HOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.

3 uur geleden
Ruim 100 kilo cocaïne gevonden bij fruitbedrijf in Breda

BREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.

11 uur geleden
Belastingdienst moet systemen vervangen en aanpassen om privacy

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.

19 uur geleden