Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden arrestaties bij ongeregeldheden Frankrijk na stemming

Honderden arrestaties bij ongeregeldheden Frankrijk na stemming

PARIJS (ANP) - Bij ongeregeldheden die zijn uitgebroken nadat de Franse regering op het nippertje een motie van wantrouwen had overleefd, zijn in Frankrijk honderden mensen aangehouden. In Parijs alleen al 234 volgens de politie, velen wegens vernieling en brandstichting. Betogers en relschoppers trokken maandag de straten op nadat de regering van president Macron en premier Borne een omstreden pensioenhervorming had doorgedrukt met behulp van een artikel uit de grondwet. Alleen de val van de regering zou die wetgeving nog kunnen blokkeren De regering heeft geen meerderheid in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering.

Maar de twee moties van wantrouwen haalden het maandag niet. Een motie van wantrouwen kreeg 278 parlementariërs achter zich terwijl er negen meer nodig waren om de regering ten val te brengen. Het was een verrassing dat de motie zoveel steun kreeg. Er werd van uitgegaan dat een centrumrechtse oppositiepartij met 61 zetels, Les Républicains, de val van de regering ruim zou voorkomen.

President Emmanuel Macron gaat om 13.00 uur op tv in gesprek met journalisten. Premier Elisabeth Borne legt het wetsontwerp voor de pensioenhervormingen snel ter goedkeuring voor aan de Constitutionele Raad. In heel Frankrijk zijn betogingen en blokkades uit protest. Vooral in het zuidwesten zijn al veel lege benzinepompen gemeld. De aanpassingen in het dure en ingewikkelde pensioenstelsel zijn volgens de regering noodzakelijk, omdat het anders niet meer op te brengen is met steeds meer gepensioneerden. Tegenstanders stellen dat de hervormingen onrechtvaardig en niet noodzakelijk zijn.

Meer uit Buitenland

Netanyahu stuurt afgezanten terug naar gesprekken over bestand

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft besloten gezanten terug naar onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook te sturen.

26 minuten geleden
Poolse president vetoot versoepeling regels over morning-afterpil

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse president Andrzej Duda heeft zijn veto uitgesproken over een wet die het voor vrouwen makkelijker moet maken om een morning-afterpil te krijgen. Premier Donald Tusk probeert de regels voor anticonceptie te versoepelen, maar stuit op de conservatieve president, die nog trouw is aan de vorige regering.

1 uur geleden
Russische koningin van de Sovjetpop valt in ongenade

MOSKOU (ANP/RTR) - In de jacht op tegenstanders van het regime in Moskou valt nu ook de zeer bekende Russische zangeres Alla Poegatsjeva in ongenade. Russische aanklagers willen dat de "koningin van de Sovjetpopmuziek" wordt bestempeld tot buitenlands agent.

1 uur geleden
Israël meldt doden voorman van Hezbollah

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen een belangrijke strijder van de Libanese beweging Hezbollah om het leven gebracht.

1 uur geleden
Tadzjikistan arresteert negen mensen in verband met aanslag Moskou

DOESJANBE (ANP/RTR) - De veiligheidsdiensten van Tadzjikistan hebben negen mensen opgepakt in verband met de aanslag bij Moskou van vorige week. Ze zouden banden hebben met de mensen die de aanslag hebben gepleegd en met ISKP, de terreurgroep die gezien wordt als verantwoordelijke voor de aanval in de concerthal.

3 uur geleden
Frans parlement begint met wetsvoorstel tegen 'haardiscriminatie'

PARIJS (ANP) - De Franse Tweede Kamer heeft ingestemd met de eerste lezing en de behandeling van een wetsvoorstel van een parlementariër die het discrimineren of bespotten van bepaalde kapsels of het ontbreken van haargroei strafbaar wil stellen.

3 uur geleden
Roemenië vindt weer stukjes drone bij de rivier de Donau

BOEKAREST (ANP/RTR) - Het Roemeense ministerie van Defensie heeft weer melding gemaakt van de mogelijke vondst van stukjes van een drone bij de rivier de Donau aan de grens met Oekraïne. De wrakstukken werden aangetroffen op een boerderij niet ver van de rivier, zegt het ministerie.

4 uur geleden