Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden arrestaties bij bijeenkomst Russische oppositie

Honderden arrestaties bij bijeenkomst Russische oppositie

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische politie heeft zaterdag ongeveer tweehonderd mensen opgepakt tijdens een bijeenkomst van onafhankelijke en oppositionele politici in Moskou. Dat meldt het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de arrestanten is een aantal prominente oppositieleden. Volgens de protestmonitorgroep OVD-info worden de arrestanten beschuldigd van het hebben van banden met een "ongewenste organisatie".

Het forum, dat gepland stond voor zaterdag en zondag, moest een bijeenkomst worden van gemeentelijke afgevaardigden uit het hele land, aldus Andrej Pivovarov, de organisator van het evenement eerder zaterdag tegen radiozender Echo Moskvy. Pivovarov is uitvoerend directeur van Open Rusland, een in Groot-Brittannië gevestigde groep die is opgericht door de verbannen voormalige oliemagnaat en Kremlincriticus Michail Chodorkovski.

Toen het forum begon, kwam de politie het gebouw binnen en begon de aanwezigen aan te houden en naar politiebusjes te brengen die buiten stonden te wachten, zo is te zien op videobeelden van TV Rain en Russische persagentschappen.

Coronamaatregelen

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat ongeveer tweehonderd mensen waren aangehouden en dat er een onderzoek aan de gang was. De politie zei dat de arrestanten niet de juiste coronamaatregelen hadden genomen, hoewel uit beelden blijkt dat de meesten van hen maskers droegen. Ook zouden volgens de politie "leden van een organisatie waarvan de activiteiten op Russisch grondgebied als ongewenst worden beschouwd, zich onder de deelnemers bevinden". Onder andere oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza en Aleksej Pivovarov zijn gearresteerd.

OVD-Info, die toezicht houdt op de detentie van politieke demonstranten en activisten, schatte het aantal arrestanten op meer dan 170.

Ongewenst en verboden

"De politie kwam naar het forum van gemeentelijke afgevaardigden in Moskou. Er zijn hier 150 mensen uit het hele land. Iedereen wordt vastgehouden. Ik bedoel, iedereen", schreef een politica van de oppositie op Twitter.

Open Rusland is een van de meer dan dertig groepen die het Kremlin heeft bestempeld als ongewenst en verboden op grond van een wet die in 2015 werd aangenomen.

Mensenrechtenadvocaten zeggen dat de wetten inzake "ongewenste" organisaties en "buitenlandse agenten" kunnen worden gebruikt om leden uit het maatschappelijk middenveld onder druk te zetten. Rusland ontkent dat en zegt dat de wetten nodig zijn om de nationale veiligheid te beschermen tegen inmenging van buitenaf.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

6 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

7 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

9 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

10 uur geleden