Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden agenten gewond en honderden arrestaties in Frankrijk

Honderden agenten gewond en honderden arrestaties in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP) - Bij de golf van protesten tegen het regeringsbeleid in Frankrijk zijn donderdag bij rellen in talrijke plaatsen 440 agenten gewond geraakt. In het land zijn 12.000 politiemensen ingezet om de schare betogers in toom te houden. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er 457 arrestaties zijn verricht. Ruim een miljoen mensen zijn de straat opgegaan volgens Darmanin, 3,5 keer meer volgens de vakbonden.

Op veel plaatsen stichtten manifestanten of relschoppers brandjes. Voor het gemeentehuis van Bordeaux was een enorme brand. In Parijs werden volgens de autoriteiten donderdag zeker negenhonderd brandjes gesticht.

De volgende grote protestdag tegen de pensioenhervorming is dinsdag, maar het is vrijwel dagelijks erg onrustig in Franse steden. Dagelijks wordt er betoogd tegen de pensioenhervorming van de regering van president Macron en van premier Borne. De hervorming is door het parlement gedrukt met behulp van een artikel uit de grondwet. Om de wetgeving te stoppen moest de Franse Tweede Kamer afgelopen maandag de regering ten val brengen, maar daar was net geen meerderheid voor.

Kritiek op politie Parijs

Op de Parijse politie is veel kritiek naar aanleiding van wat critici "willekeurige of preventieve aanhoudingen" noemen. Veel arrestanten zijn snel weer vrijgelaten, maar volgens de politiechef is dat niet noodzakelijkerwijs omdat er geen verdenking van een strafbaar feit was, maar moeten wegens tijdgebrek vaak afwegingen worden gemaakt. De politie wordt er ook van beschuldigd buitensporig hard op te treden tegen betogers. Zo ligt de oproerpolitie onder meer onder vuur over het insluiten en isoleren van groepjes demonstranten wat onwettig zou zijn. Een linkse oppositiepartij heeft naar aanleiding van incidenten de onmiddellijke ontbinding van een speciale eenheid van de oproerpolitie geëist, meldden Franse media.

De Franse regering ziet de kosten van pensioenen al jaren stijgen en het bestaande stelsel dekt de uitgaven niet. Het stelsel moet met ingrijpende aanpassingen zichzelf gaan bedruipen in 2030. Vakbonden en hun grote aanhang vinden de wijzigingen onrechtvaardig en onnodig. Omstreden zijn onder meer de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar en wijzigingen van voorwaarden waar aan moet worden voldaan voor men aanspraak kan maken op een volledig pensioen. Veel Fransen werken in het huidige stelsel al tot hun 67e omdat ze onvoldoende jaren hebben gewerkt om een eerder pensioen te kunnen genieten.

Meer uit Buitenland

Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

28 minuten geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

54 minuten geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

1 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

1 uur geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

2 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

6 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

7 uur geleden