Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden aanwezig bij herdenkingsplechtigheid George Floyd

Honderden aanwezig bij herdenkingsplechtigheid George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/RTR) - Honderden mensen hebben in Minneapolis stilgestaan bij de dood van George Floyd. "Iedereen wil rechtvaardigheid. We willen rechtvaardigheid voor George. En die zal hij krijgen", beloofde één van zijn broers tijdens een herdenkingsplechtigheid in een kapel bij de North Central University.

De dood van de zwarte Floyd (46) op 25 mei leidde tot een golf aan protesten tegen politiegeweld en racisme, ook buiten de Verenigde Staten. Op videobeelden is te zien hoe een agent minutenlang met zijn knie op de nek drukte van Floyd, die geboeid op de grond lag. Hij kreunt herhaaldelijk "alsjeblieft, ik kan niet ademen".

Broer Philonise Floyd droeg donderdag een badge met die woorden. "Al deze mensen zijn gekomen voor mijn broer. Het is waanzinnig dat hij zoveel harten heeft geraakt", zei hij. Naast de nabestaanden waren ook gouverneur Tim Walz van Minnesota, senator Amy Klobuchar, burgemeester Jacob Frey en de prominente activist Al Sharpton aanwezig bij de plechtigheid, die ook is uitgezonden op televisie.

Ook de advocaat van de nabestaanden, Benjamin Crump, beloofde voor "rechtvaardigheid voor George Floyd" te zullen strijden. Hij stelde dat het "niet de coronavirus-pandemie" was die Floyd het leven heeft gekost. "Het was die andere pandemie. De pandemie van racisme en discriminatie die leidde tot de dood van George Floyd."

De vier agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Floyd zijn ontslagen en later zelf opgepakt.

Meer uit Buitenland

'Onacceptabel geweld' tijdens Franse mars tegen politiegeweld

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, spreekt van "onacceptabel geweld" nadat demonstranten in Parijs een politiewagen hadden aangevallen met een breekijzer en ruiten hadden ingeslagen van een bankkantoor. Daarbij zou een persoon gewond zijn geraakt.

7 minuten geleden
Staakt-het-vuren wordt nageleefd in verslagen Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/RTR/AFP) - Volgens de etnische Armeense autoriteiten in de enclave Nagorno-Karabach houdt de wapenstilstand die woensdag werd gesloten stand. Ze bevestigen dat gewonden uit het gebied worden geëvacueerd richting Armenië. Zowel het Rode Kruis als Russische vredestroepen zouden daarbij assisteren. Later dit weekend zou ook de elektriciteit in de regio weer moeten werken.

1 uur geleden
Paus noemt Middellandse Zee 'kerkhof van onze waardigheid'

MARSEILLE (ANP/RTR) - Tijdens een mis die hij hield voor 50.000 gelovigen in een voetbalstadion in Marseille, zei de paus dat de Middellandse Zee van een "bakermat van beschavingen" veranderd is in het "kerkhof van onze waardigheid". Hij doelt daarmee op de duizenden migranten die jaarlijks verdrinken in de zee tijdens hun pogingen om van Noord-Afrika en Turkije Europa te bereiken.

2 uur geleden
Twee doden door bosbranden op Sicilië

PALERMO/CEFALÙ (ANP/DPA) - Door bosbranden op Sicilië zijn twee doden gevallen. Niet ver van Palermo, in Trappeto, verloor een man het leven toen hij probeerde huisraad te redden uit zijn huis dat in brand stond. In de toeristische kustplaats Cefalù, circa 60 kilometer ten oosten van Palermo, is een vrouw omgekomen toen ze probeerde paarden te redden uit een brandende stal.

3 uur geleden
Beruchte maffioso Messina Denaro (61) uitbehandeld in coma

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is in coma geraakt, Hij werd na dertig jaar voortvluchtig te zijn geweest in januari in Palermo gearresteerd in een kliniek waar hij vanwege darmkanker werd behandeld. Hij was er onder een valse naam opgenomen.

4 uur geleden
Aardverschuiving verwoest deel snelweg in Zuid-Zweden

STENUNGSUND (ANP/AFP) - Door een aardverschuiving is een deel van een autosnelweg in het zuiden van Zweden verwoest. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt. Zij moesten naar een ziekenhuis worden gebracht. De aardverschuiving vernielde behalve een stuk van de autosnelweg die Göteborg met de Noorse grens richting Oslo verbindt, ook een fastfoodrestaurant en het terrein van een benzinestation. Voorts zijn voertuigen inclusief vrachtauto's en een bus door de aardverschuiving getroffen.

5 uur geleden
Partijen regeringscoalitie Duitsland kelderen verder in peiling

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De drie partijen van de Duitse regeringscoalitie hebben samen nog de steun van 37 procent van de ondervraagden in een opiniepeiling voor Bild am Sonntag. Dit is het laagste percentage in opiniepeilingen sinds de regering van bondskanselier Olaf Scholz in september 2021 aantrad.

6 uur geleden