Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden aanhoudingen bij coronademonstratie in Brussel

Honderden aanhoudingen bij coronademonstratie in Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen van de Belgische overheid in Brussel zijn zondag op zo'n 200 arrestaties verricht, bevestigt een politiewoordvoerder. In de buurt van de Stations Brussel-Centraal, Brussel-Noord, en bij het Atomium en de Kunstberg is een grote politiemacht op de been.

Betogers willen daar demonstreren tegen de coronamaatregelen, maar de politie heeft beide protestacties verboden. Op sociale media werd alsnog opgeroepen om naar de Belgische hoofdstad te komen. Onder de arrestanten zijn veel voetbalhooligans.

Om ontsporingen of rellen te voorkomen, is de politie daarom massaal aanwezig. Honderden agenten van de oproerpolitie en tientallen ME-busjes zijn uitgerukt voor de protesten. In het Centraal Station wordt er meteen overgegaan tot controles. "Vooral aan het Centraal Station zien we dat er toch een aantal mensen op afgekomen zijn. Aan de Heizel bleef dat zeer beperkt en wie daar opduikt raden we af om er te blijven", aldus de politiewoordvoerder.

Samenkomst vermijden

Wie toch in de buurt van Brussel-Centraal blijft hangen of niet wil weggaan, loopt het risico om gearresteerd te worden. De politie wil vermijden dat mensen samenkomen om alsnog te betogen.

Vorige zondag werd aan de Brusselse Kunstberg een betoging tegen klassenjustitie verboden. Die demonstratie werd relatief goed bezocht. De politie gedoogde de betoging toen, maar nadien liep die uit de hand en werd er massaal overgegaan tot arrestaties.

Meer uit Buitenland

Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

3 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat heeft president Gustavo Petro bekendgemaakt. "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden", schreef Petro op Twitter.

5 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

9 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

11 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

12 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

13 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

13 uur geleden