Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderdduizenden Oekraïners voor de zomer aan het werk in Polen

Honderdduizenden Oekraïners voor de zomer aan het werk in Polen

WARSCHAU (ANP/BLOOMBERG) - Ongeveer een derde van de naar schatting twee miljoen Oekraïners die een veilig heenkomen in buurland Polen hebben gezocht, zullen tegen de zomer aan het werk zijn. Dat blijkt uit een overzicht van driehonderd Poolse bedrijven. Honderd daarvan hebben al Oekraïners in dienst en 75 zijn dat van plan. Het gaat vooral om hotels, restaurants en andere horecaondernemingen.

De werkloosheid is afgenomen en de Poolse arbeidsmarkt kampt met tekorten en Oekraïners zijn dan ook erg welkom. Veel vacatures kunnen niet worden ingevuld omdat jonge Polen emigreren voor beter betaalde banen. Grofweg de helft van de twee miljoen Oekraïners die voor de coronapandemie in Polen werkten is ook doorgereisd naar landen als Duitsland, of teruggegaan naar eigen land. Door de oorlog zijn velen weer naar Polen getrokken.

Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne is ruim een maand na het begin van de oorlog opgelopen tot ruim 3,9 miljoen, melden de Verenigde Naties. Het leeuwendeel is naar Polen gevlucht, anderen naar buurlanden als Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije. De Poolse grenswacht heeft inmiddels 2,34 miljoen mensen doorgelaten. Maandag waren het er 21.000.

Meer uit Buitenland

EU-landen willen bewegingsvrijheid Russische diplomaten beperken

BRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen pleiten ervoor de bewegingsvrijheid van Russische diplomaten binnen de EU te beperken. Die oproep staat in een brief aan EU-buitenlandchef Josep Borrell, die persbureau Reuters heeft ingezien.

9 minuten geleden
Dode en gewonden na explosie woongebouw Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Bij een zware explosie in een appartementsgebouw in Antwerpen is zeker één dode gevallen. Er zijn minstens vijf gewonden.

46 minuten geleden
VN slaan alarm over ophoping afval in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Verenigde Naties hebben alarm geslagen over de enorme hoeveelheid afval die zich ophoopt in de Gazastrook. "Op 9 juni was sprake van 330.000 ton afval in of bij bewoonde gebieden in Gaza", meldt VN-organisatie UNRWA donderdag.

1 uur geleden
Autoriteiten VK bekijken verkiezingsactie populaire youtuber

LONDEN (ANP) - Bij de aankomende Britse parlementsverkiezingen blijken in zeker elf kiesdistricten kandidaten aangemeld te zijn die de naam gebruiken van een populaire youtuber. De politie zegt daar al een melding van te hebben gehad en de zaak te bekijken, bericht Sky News.

1 uur geleden
Fransman na twee jaar gevangenschap in Iran terug in Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Fransman Louis Arnaud is donderdag na twee jaar gevangenschap in Iran teruggekeerd naar Frankrijk. De Iraanse autoriteiten arresteerden hem in 2022 op verdenking van deelname aan de massaprotesten die ontstonden na de dood van Mahsa Amini.

1 uur geleden
Mensen onder het puin na explosie in woongebouw België

ANTWERPEN (ANP) - Een zware explosie heeft een deel van een appartementencomplex verwoest in het Belgische Hoboken, een district van Antwerpen. Omroep VRT bericht dat de brandweer al meerdere mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. De brandweer spreekt over zeker zes gewonden. "We blijven zoeken, maar de instabiliteit maakt het ons lastig."

2 uur geleden
Weer vrachtschip aangevallen en beschadigd bij Jemen

ADEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Een vrachtschip heeft bij Jemen schade opgelopen door een aanval. De Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist en zeggen met drones en ballistische raketten het schip Tutor te hebben bestookt.

2 uur geleden