Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderd meldingen bijwerkingen coronavaccin, geen verrassingen

Honderd meldingen bijwerkingen coronavaccin, geen verrassingen

UTRECHT (ANP) - In de eerste week waarin Nederlandse zorgmedewerkers zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, zijn in totaal zo'n honderd meldingen gedaan van bijwerkingen van het vaccin van BioNTech/Pfizer. In twee gevallen kregen mensen na toediening van het vaccin een ernstige allergische reactie, melden bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Beide patiënten zijn "snel en adequaat behandeld en hersteld".

Dat de vaccinatie in zeldzame gevallen allergische reacties kan uitlokken, was al bekend uit het klinische onderzoek. "Met de juiste medische behandeling binnen handbereik en onder de juiste supervisie kan de reactie goed behandeld worden", aldus het CBG. De overige meldingen gingen over mildere bijwerkingen, zoals een reactie op de injectieplaats, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Die mogelijke bijwerkingen waren ook niet verrassend.

Fabrikant Pfizer adviseert om mensen na de prik nog 15 minuten in de gaten te houden, zodat allergische reacties direct kunnen worden behandeld als ze zich voordoen.

Maandelijks veiligheidsrapport

Het eerste coronavaccin van Nederland werd vorige week woensdag toegediend in Veghel. Daarna volgden meer locaties. In de acute zorg zijn tot nog toe zo'n 38.500 medewerkers gevaccineerd. Het is niet precies duidelijk hoeveel medewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking inmiddels zijn gevaccineerd.

De meldingen die Lareb in opdracht van het CBG registreert, worden samen met meldingen uit andere EU-landen verzameld in de bijwerkingendatabank van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA). Daarnaast moet de fabrikant maandelijks een veiligheidsrapport indienen bij het EMA.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

wvberend 1 week geleden
Zit daar `n garantie op ??

Meer uit Gezond

Voor het eerst in 2 maanden minder dan 4000 nieuwe coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 3997 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds 24 november, twee maanden en twee dagen geleden, blijft dit aantal onder de 4000.

8 uur geleden
Daling nieuwe besmettingen vlakt af, Britse variant wint terrein

BILTHOVEN (ANP) - De afname van het aantal coronabesmettingen vlakt af, terwijl de extra besmettelijke Britse variant zich verder verspreidt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen week 35.635 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is een daling van 8 procent, het laagste percentage in weken.

8 uur geleden
Eerste thuiswonende 90-plussers hebben coronaprik gekregen

APELDOORN (ANP) - De vaccinatie van 90-plussers die nog zelfstandig wonen, is dinsdag begonnen. De eerste hoogbejaarde dames en heren kregen hun vaccinatie in een sporthal in Apeldoorn.

18 uur geleden
AstraZeneca: vaccin werkt wel bij veel 65-plussers

CAMBRIDGE/BERLIJN/BRUSSEL (ANP/RTR) - Berichten dat het vaccin van AstraZeneca maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is, zijn compleet onjuist. Dat stelt de Brits-Zweedse farmaceut in reactie op artikelen in Duitse media.

1 dag geleden
Moderna: ons vaccin werkt ook tegen nieuwe coronavarianten

CAMBRIDGE (ANP) - Het coronavaccin van Moderna werkt volgens de farmaceut ook tegen de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. Het bedrijf concludeert dat na de eerste onderzoeken. De proefpersonen die het vaccin hebben gekregen, maken afweerstoffen aan die ook de beide mutaties te lijf kunnen gaan.

1 dag geleden
Kuipers keek 'met afgrijzen' naar relschoppers bij ziekenhuis

ROTTERDAM (ANP) - Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft "met afgrijzen" gekeken naar de relschoppers die zondagavond het ziekenhuis in Enschede belaagden.

1 dag geleden
Aantal opgenomen coronapatiënten opnieuw gestegen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2380 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 37 meer dan op zondag en 78 meer dan op zaterdag.

1 dag geleden