Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Holterman en Deelstra 'bikkelen' naar de finish in hete marathon

Holterman en Deelstra 'bikkelen' naar de finish in hete marathon

SAPPORO (ANP) - De Nederlandse atletes Andrea Deelstra en Jill Holterman speelden een bijrol in de olympische marathon, maar haalden wel de finish in een bloedheet Sapporo. Deelstra eindigde als 44e in 2.37.05, op 9.45 minuten van de Keniaanse winnares Peres Jepchirchir, Holterman arriveerde als 63e in 2.45.27, ruim 18 minuten later dan Jepchirchir. Deelstra was ontevreden over het eindresultaat, Holterman voelde zich trots. "Ik vind mezelf een bikkel."

Deelstra ging voor een plek in de top 10 en liep het eerste deel van de 42,195 kilometer keurig mee in de eerste groep. "Ik hield me aan mijn raceplan en was echt in vorm. Ik dronk goed, koelde goed, ververste zelf steeds het ijs dat ik in mijn pet gooide, totdat ik last kreeg van mijn linkerheup", vertelde de 36-jarige hardloopster, die op de Spelen van Rio als 60e eindigde.

"Ik heb dat eerder gehad in de marathon van Berlijn in 2018 en toen kreeg ik uitvalsverschijnselen. Ik kon twee dingen doen, ermee kappen of een paar keer wandelen en dan die heup een beetje losgooien. Dat laatste heb ik gedaan en voor ik het doorhad, was ik een paar drankposten verder en al op het 36-kilometerpunt. Dan maar finishen, vond ik. Maar door dat wandelen heb ik zeker 5 minuten verspeeld. Trek je die van mijn eindtijd af, dan had ik voor een plek bij de eerste tien kunnen strijden. Dat was een reële doelstelling."

Holterman liep pas haar derde marathon en had geen ervaring met lopen in de hitte. "Het was heel erg zwaar; 27 graden al bij de start en 77 procent luchtvochtigheid. Ik ben voorzichtig gestart, maar toch had ik nog verval, dus dat geeft wel aan hoe zwaar het was. Het waren idiote omstandigheden. Ik knoopte steeds een panty met ijsklontjes aan mijn sport-bh voor de verkoeling en dat heeft me zeker geholpen", zei de 29-jarige atlete uit Egmond aan den Hoef.

Knock-out

Holterman begon niet topfit aan de olympische wedstrijd. Ze kreeg in aanloop naar de wedstrijd last van haar achillespezen en had zelfs drie dagen volledige rust genomen. "Het was een grote uitdaging, ik heb ervan gemaakt wat ik kon en ben blij dat ik de finish heb gehaald en trots op mijn doorzettingsvermogen en mentale weerbaarheid. De sportcultuur in Nederland is erg gericht op top 8 en alles voor de medailles, maar atletiek is zo'n grote sport en de marathon zo sterk bezet. Ik heb hier heel wat goede loopsters zien uitvallen, sommigen gingen bijna knock-out. Als je dan de finish haalt, ben je een bikkel."

Deelstra en Holterman zijn nog niet klaar met de marathon. Parijs 2024 lonkt al. "Ik wil nog die wedstrijd lopen waarin alles wel klopt en dat was nu weer niet het geval", zei Deelstra. "Ik heb dit keer wel mijn verstand gebruikt en mijn lichaam niet kapot gelopen, maar tevreden kan ik nu niet zijn."

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden