Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Holocaust in Amsterdam coronaproof herdacht

Holocaust in Amsterdam coronaproof herdacht

AMSTERDAM (ANP) - In het Amsterdamse Wertheimpark is zondag de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Vanwege het coronavirus is er dit keer geen publiek bij en de stille tocht die er traditiegetrouw aan voorafgaat, is afgelast.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog is dit jaar 76 jaar geleden, net als de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz dat bekendstaat als het internationale symbool van de Holocaust. In aanwezigheid van premier Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis worden toespraken gehouden door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité.

Tijdens de herdenking, die altijd op de laatste zondag van januari is, spreekt ook Rudi Cortissos. Hij overleefde samen met zijn vader de oorlog door onder te duiken, zijn moeder werd samen met 62 andere familieleden in Sobibor vermoord.

Vorig jaar bood premier Rutte tijdens de herdenking excuses aan voor de Nederlandse houding ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

De NOS zendt de herdenking bij het Spiegelmonument rechtstreeks uit op NPO 1 vanaf 11.05 uur.

Meer uit Binnenland

CBS: Nederlanders hebben meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben meer vertrouwen in de Europese Unie (EU) dan in de Tweede Kamer, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek. Zo had bijna de helft van de Nederlanders vanaf 15 jaar vorig jaar vertrouwen in de EU, tegenover 29 procent van hen die dat in de Tweede Kamer hadden. Politici in het algemeen kunnen op het vertrouwen van ongeveer een kwart van hen rekenen.

1 uur geleden
PBL vreest honderden doden extra per jaar door klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Door klimaatverandering kunnen elk jaar honderden mensen extra overlijden, vooral kinderen, ouderen en chronisch zieken. Ook arme mensen lopen extra risico, omdat zij vaak geen geld hebben om hun huis aan te passen aan de stijgende temperaturen. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die stelt dat de economische schade van het veranderende klimaat voor Nederland kan oplopen tot meer dan een miljard euro per jaar.

1 uur geleden
Woorden van Yeşilgöz vallen niet goed bij collega Gräper

DEN HAAG (ANP) - "Persvrijheid is een groot goed. Journalisten moeten vrij hun werk kunnen doen en alle vragen kunnen stellen die zij willen. Ik zal daar altijd voor opkomen", laat staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media) weten in reactie op een tweet van haar collega Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid).

1 uur geleden
Grote NAVO-oefening in Roemenië met Nederlandse parachutisten

CLUJ (ANP) - In Roemenië zijn maandagavond 1400 NAVO-parachutisten geland, onder wie zo'n honderd Nederlanders. Ze deden mee aan de oefening Swift Response, de grootste luchtlandingsoperatie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

4 uur geleden
Schrijver Rob van Essen wint opnieuw Libris Literatuur Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Auteur Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2024 gewonnen voor zijn roman Ik kom hier nog op terug. Dat heeft juryvoorzitter Kim Putters maandagavond bekendgemaakt tijdens een feestelijk diner in Felix Meritis in Amsterdam. Met de prijs wordt de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar bekroond.

5 uur geleden
Alle campussen UvA dinsdag en woensdag dicht na protesten

AMSTERDAM (ANP) - Alle campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijven dinsdag en woensdag dicht nadat er meerdere demonstraties zijn geweest, meldt de universiteit maandagavond. Het College van Bestuur (CvB) kan momenteel "geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid" van de mensen op de locaties van de universiteit. Er vindt de komende twee dagen dus geen onderwijs plaats op de UvA.

5 uur geleden
Universiteit Utrecht: schade bij bezetting beperkt gebleven

UTRECHT (ANP) - De demonstranten die vorige week gebouwen van de Universiteit Utrecht bezet hebben, hebben daar volgens de universiteit weinig vernielingen aangericht. "De schade is geïnventariseerd en deze is beperkt gebleven", laat een woordvoerster weten. Ze voegt eraan toe dat de universiteit niet van plan is aangifte te doen tegen de bezetters wegens huisvredebreuk "omdat de inzet voortdurend is geweest is om te de-escaleren".

6 uur geleden