Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Holleeder wil nog één keer moordverdenkingen tegenspreken

Holleeder wil nog één keer moordverdenkingen tegenspreken

SCHIPHOL (ANP) - Willem Holleeder ziet zich genoodzaakt zijn laatste mogelijkheid te spreken tijdens zijn proces in hoger beroep veel ruimer te benutten dan hij zich had voorgenomen. Dat liet Holleeder maandag weten na de reactie van het Openbaar Ministerie op het in december uitgesproken pleidooi van zijn twee advocaten.

Holleeder (63) werd in 2019 door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, voor het geven van vijf moordopdrachten. Hij ontkent iedere betrokkenheid. In hoger beroep heeft het OM opnieuw levenslang geëist. Holleeders advocaten hebben op alle punten vrijspraak gevraagd, omdat in hun ogen het bewijs ontbreekt.

Het leeuwendeel van het bewijs bestaat uit verklaringen van getuigen, onder wie Holleeders zussen Astrid en Sonja. Het OM zei maandag dat getuigenbewijs met behoedzaamheid gewogen moet worden, maar dat het bewijs voor Holleeders rol als opdrachtgever voor de moorden er wel degelijk is. "De kracht van het bewijs zit in het totaal", aldus de twee aanklagers. Onderlinge samenhang en verband tussen de verklaringen zorgen volgens het OM voor dat totaal. Justitie meent dat het proces in hoger beroep "in volle omvang" heeft plaatsgevonden en dat daarbij "voluit recht is gedaan aan de wensen van de verdachte".

Het laatste woord

Holleeder mompelde maandag tijdens het urenlange OM-betoog bij herhaling zijn afkeuring en maakte veelvuldig aantekeningen. Toen de advocaten-generaal waren uitgesproken merkte hij op: "Ik heb het zo’n beetje aangehoord. Als het niet om levenslang zou gaan, zou je er nog om kunnen lachen. Maar hier klopt echt niets van."

Op 21 januari mogen zijn advocaten nog een reactie geven op het laatste betoog van het OM. Het sluitstuk van het proces is het zogeheten laatste woord van verdachte Holleeder. "Ik wilde dat kort houden, maar daar twijfel ik nu aan. Ik ga daar wat langer over doen."

Het gerechtshof heeft de uitspraak gepland op 24 juni.

Meer uit Binnenland

Slag om Arnhem herdacht

ARNHEM (ANP) - In Arnhem wordt vrijdagavond de Slag om Arnhem herdacht. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat geallieerde luchtlandingstroepen de brug over de Rijn in die stad in handen probeerden te krijgen. Die poging mislukte en daarmee werd het einde van Operatie Market Garden ingeluid.

1 uur geleden
Coalitie wil verder met noodwet asiel, oppositieplan sneuvelt

DEN HAAG (ANP) - De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB gaat door met het traject voor noodwetgeving op het gebied van asiel. Een plan van de oppositie om te kiezen voor spoedwetgeving in plaats van noodwetgeving haalde het niet: 56 Kamerleden waren voor, 90 waren tegen.

1 uur geleden
NSC wacht uitleg Faber bij asielplan af, heeft er 'hard hoofd in'

DEN HAAG (ANP) - NSC houdt zich aan de afspraken uit het coalitieakkoord en wacht af of asielminister Marjolein Faber met een goede onderbouwing komt voor de noodprocedure die zij wil volgen om de asielregels fors aan te scherpen. Het kabinet wil veel strengere asielregels instellen via een procedure waarbij het parlement pas achteraf wordt geraadpleegd. Maar dat moet dan wel rechtsstatelijk in orde zijn, herhaalt waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

1 uur geleden
Kamervoorzitter fluit Baudet terug om nazi-verwijzing

DEN HAAG (ANP) - Een verwijzing naar het nazitijdperk is FVD-leider Thierry Baudet in het debat over de miljoenennota op een reprimande van Kamervoorzitter Martin Bosma komen te staan. Baudet zei tijdens een betoog over topambtenaren die volgens hem het rechtse kabinet dwarszitten, "dat een klein nachtje van de lange messen op de ministeries niet zou misstaan".

1 uur geleden
Nederland geeft Indonesië 288 museumstukken terug

DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Nederland geeft Indonesië vrijdag 288 cultureel erfgoedstukken terug. Ze zijn in de koloniale tijd "onterecht" mee naar Nederland genomen, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het zijn objecten uit de Rijkscollectie die tot nu toe beheerd zijn door het Wereldmuseum, dat meerdere vestigingen en depots in het land heeft.

3 uur geleden
Aboutaleb krijgt hoge onderscheiding tijdens afscheid

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft donderdag tijdens zijn afscheid in de Doelen een hoge Koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is daardoor nu Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

4 uur geleden
Verdachte Rotterdam riep 'Allahu akbar' zeggen getuigen tegen politie

ROTTERDAM (ANP) - Getuigen van het dodelijke incident bij de Erasmusbrug in Rotterdam donderdagavond hebben tegen de politie verklaard dat de verdachte 'Allahu akbar' (God is de grootste) riep tijdens het incident. "We nemen dat mee in het onderzoek, maar het is voor nu te vroeg om er een label aan te geven", aldus een woordvoerder van de politie.

5 uur geleden