Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Holleeder wil nog één keer moordverdenkingen tegenspreken

Holleeder wil nog één keer moordverdenkingen tegenspreken

SCHIPHOL (ANP) - Willem Holleeder ziet zich genoodzaakt zijn laatste mogelijkheid te spreken tijdens zijn proces in hoger beroep veel ruimer te benutten dan hij zich had voorgenomen. Dat liet Holleeder maandag weten na de reactie van het Openbaar Ministerie op het in december uitgesproken pleidooi van zijn twee advocaten.

Holleeder (63) werd in 2019 door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, voor het geven van vijf moordopdrachten. Hij ontkent iedere betrokkenheid. In hoger beroep heeft het OM opnieuw levenslang geëist. Holleeders advocaten hebben op alle punten vrijspraak gevraagd, omdat in hun ogen het bewijs ontbreekt.

Het leeuwendeel van het bewijs bestaat uit verklaringen van getuigen, onder wie Holleeders zussen Astrid en Sonja. Het OM zei maandag dat getuigenbewijs met behoedzaamheid gewogen moet worden, maar dat het bewijs voor Holleeders rol als opdrachtgever voor de moorden er wel degelijk is. "De kracht van het bewijs zit in het totaal", aldus de twee aanklagers. Onderlinge samenhang en verband tussen de verklaringen zorgen volgens het OM voor dat totaal. Justitie meent dat het proces in hoger beroep "in volle omvang" heeft plaatsgevonden en dat daarbij "voluit recht is gedaan aan de wensen van de verdachte".

Het laatste woord

Holleeder mompelde maandag tijdens het urenlange OM-betoog bij herhaling zijn afkeuring en maakte veelvuldig aantekeningen. Toen de advocaten-generaal waren uitgesproken merkte hij op: "Ik heb het zo’n beetje aangehoord. Als het niet om levenslang zou gaan, zou je er nog om kunnen lachen. Maar hier klopt echt niets van."

Op 21 januari mogen zijn advocaten nog een reactie geven op het laatste betoog van het OM. Het sluitstuk van het proces is het zogeheten laatste woord van verdachte Holleeder. "Ik wilde dat kort houden, maar daar twijfel ik nu aan. Ik ga daar wat langer over doen."

Het gerechtshof heeft de uitspraak gepland op 24 juni.

Meer uit Binnenland

Geen grote problemen in ochtendspits door gladheid

DEN HAAG (ANP) - De ochtendspits lijkt woensdag vooralsnog geen grote problemen te ondervinden van de gladheid waarvoor wordt gewaarschuwd. Op de snelwegen is er niet veel aan de hand en is het qua files tot dusver een normale woensdagochtend. Gladheid lijkt zich vooral lokaal, buiten de snelwegen, voor te doen, zegt een woordvoerder van de ANWB.

1 uur geleden
Code geel in groot deel van het land om gladheid op de weg

DE BILT (ANP) - Het kan woensdagochtend plaatselijk glad zijn door winterse buien, met hagel en (natte) sneeuw. Lokaal kan zich een sneeuwdek vormen van 1 tot 3 centimeter. Het KNMI heeft code geel uitgebreid naar meer provincies. Alleen Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Zeeland blijven 'groen'.

1 uur geleden
Dierenorganisatie: nog veel illegale advertenties voor puppy's

AMSTERDAM (ANP) - Er is nog altijd veel mis met onlineadvertenties voor puppy's, concludeert de internationale dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS na een steekproef op onder meer Nederlandse advertentiesites. Volgens de stichting worden veel jonge honden illegaal geïmporteerd uit met name Oost-Europa, om vervolgens op bijvoorbeeld Marktplaats of Puppyplaats te koop te worden aangeboden.

1 uur geleden
Plasterk moet valse start verkenning weer goedmaken

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk moet proberen vanaf deze woensdag de opgelopen vertraging in het verkenningsproces weer goed te maken. Zelf sprak de voormalig PvdA-minister al zijn hoop uit volgende week met een verslag te komen, waarna de Tweede Kamer erover kan debatteren. Plasterk praat woensdag met de leiders van de vier grootste partijen.

3 uur geleden
Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

DEN HAAG (ANP) - PVV-senator Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen die tegen hem zijn geuit niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt Van Strien in een interview met De Telegraaf.

6 uur geleden
Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

10 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

12 uur geleden