Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Holleeder: ik ken al die mensen niet. Helemaal niks, nul

Holleeder: ik ken al die mensen niet. Helemaal niks, nul

SCHIPHOL (ANP) - "Ik ken al die mensen niet. Helemaal niks, nul." Willem Holleeder bleef dinsdag bij het punt dat hij al eerder maakte: hij heeft niets te maken met de moord op vastgoedman Willem Endstra en kent niemand in de groep verdachten die met de uitvoering van de liquidatie in verband wordt gebracht: "Nooit gezien, nooit gesproken, niet in mijn periferie."

Willem Endstra werd op 17 mei 2004 voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan doodgeschoten. Het is een van de moorden waarvoor de rechtbank Holleeder (62) in 2019 tot levenslang veroordeelde. Dinsdag ondervroeg het gerechtshof hem in hoger beroep uitvoerig over de zaak. Dat gebeurde onder meer aan de hand van verklaringen die getuigen uit de omgeving van Endstra na de moord aflegden en die in zijn richting wijzen.

Holleeder ontkent alle betrokkenheid en houdt vol dat hij niets te winnen had bij de dood van Endstra, die hij eerder zijn toegang tot de bovenwereld noemde. Hij had zelf miljoenen bij hem gestald, waarvan niets op papier stond "en alleen hij en ik wisten". De relatie was volgens hem prima, tot crimineel John Mieremet Endstra in augustus 2002 in De Telegraaf de bankier van de onderwereld noemde en Holleeder diens sterke arm. Banken trokken hun handen van de zakenman af. Tegelijkertijd zetten criminelen hem steeds zwaarder onder druk omdat ze het geld terugwilden dat ze bij hem hadden gestald.

Mieremet

Dat Endstra daarna vertelde te worden afgeperst, was volgens Holleeder vooral om bij geldschieters te kunnen ontkennen dat hij met criminelen zaken deed. De zakenman zou hém uiteindelijk als afperser hebben aangewezen onder druk van Mieremet, die achter de tientallen miljoenen aanzat die hij zelf bij de in zakelijke doodsnood verkerende Endstra had ondergebracht. Hij zou door zijn extreem gewelddadige reputatie een van de weinigen zijn geweest die uiteindelijk nog iets terugzag.

Voor de moord op Endstra is behalve Holleeder nooit iemand veroordeeld. De vermoedelijke schutter overleed in maart 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding. Drie mannen die hem bij de liquidatie zouden hebben aangestuurd werden in 2016 vrijgesproken. Hun zaak in hoger beroep loopt nog.

De beroepszaak van Holleeder gaat maandag verder. Dan buigt het hof zich over de moord op John Mieremet. Die werd eind 2005 in Thailand doodgeschoten.

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

1 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

2 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

3 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

3 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

4 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

5 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

6 uur geleden