Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Holleeder haalt nog één keer uit naar zus Astrid

Holleeder haalt nog één keer uit naar zus Astrid

SCHIPHOL (ANP) - Willem Holleeder heeft vrijdag zijn laatste woord in zijn proces onder meer benut om nog één keer uit te halen naar zijn zus Astrid, een van de belangrijkste getuigen tegen hem. In zijn ogen heeft zij over de hele strafzaak "de regie gevoerd". Holleeder (63) staat in hoger beroep terecht op verdenking van het geven van vijf opdrachten voor liquidaties. Het hof rondde het inhoudelijke deel van het proces na 42 zittingsdagen af.

De rechtbank veroordeelde Holleeder in 2019 tot levenslang. Het Openbaar Ministerie heeft die straf ook in hoger beroep geëist. Holleeder ontkent alle beschuldigingen. Slachtoffers in de zaak zijn Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Holleeders advocaten hebben op alle punten vrijspraak gevraagd, omdat in hun ogen het bewijs ontbreekt. Het leeuwendeel daarvan bestaat uit verklaringen van getuigen, onder wie Holleeders zussen Astrid en Sonja. "Astrid heeft de regie gevoerd en verklaringen in elkaar gezet", aldus Holleeder. "En dat is een kwalijke zaak." Astrid maakte heimelijk opnames van gesprekken met haar broer, waarin hij voor zichzelf belastende uitspraken zou hebben gedaan. Volgens Holleeder heeft zijn zus een reeks opnames met ontlastend materiaal achtergehouden.

Kroongetuige

Kroongetuige Fred R. werd evenmin gespaard. Over hem zei Holleeder dat hij op de motorfiets heeft gezeten die is gebruikt bij de moord op Cor van Hout. R. heeft tegen Holleeder getuigd.

Voor de rechters van het Amsterdamse gerechtshof had Holleeder niets dan lof. "Ongelooflijk hoe dit hof alles heeft gelezen. Zelfs dingen ik niet eens gelezen had. Daar ben ik u dankbaar voor."

De uitspraak van het hof staat gepland op 24 juni. Op 6 april vindt nog een tussentijdse zitting plaats; die is noodzakelijk omdat Holleeder tot aan de einduitspraak in voorlopige hechtenis zit. De wet schrijft voor dat de rechter die iedere drie maanden toetst.

Meer uit Binnenland

Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat

DEN HAAG (ANP) - Een groep van oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten wil dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNWRA in Gaza hervat. Zij doen hiertoe maandag in een open brief een beroep op de Nederlandse regering, meldt de Volkskrant. De brief is te lezen op de LinkedIn-pagina van Ambtenaren en de Grondwet, naar eigen zeggen "een groep Nederlandse ambtenaren die zich ernstige zorgen maakt over het aanhoudende Israëlische offensief in Gaza".

1 uur geleden
Politie: vorig jaar iets minder politiegeweld, maar nog te veel

DEN HAAG (ANP) - Hoewel vorig jaar iets minder politiegeweld plaatsvond ten opzichte van een jaar eerder, hebben agenten nog steeds te vaak te maken met agressie. Dat meldt de politie maandag op basis van de jaarcijfers. De politie heeft geen verklaring voor de lichte daling van het aantal geweldsincidenten.

3 uur geleden
Kabinet komt op verzoek informateurs vroeg met voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan gebruikelijk presenteert het demissionaire kabinet maandag de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

7 uur geleden
Verdachte ongeval met vier doden Oud Gastel voor de rechter

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

7 uur geleden
Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

LEIDEN (ANP) - Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

7 uur geleden
Verdachten horen strafeisen in zaak over zelfdodingsmiddel

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak over het verstrekken van het zelfdodingsmiddel genaamd 'middel X' krijgen de zeven verdachten, allen 70-plussers, maandag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie tegen ze eist. Op de vierde zittingsdag in de rechtbank in Arnhem houden de officieren van justitie hun requisitoir.

7 uur geleden
Schreinemacher weer aan de slag als minister, direct naar Parijs

DEN HAAG (ANP) - Liesje Schreinemacher gaat weer aan de slag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De VVD'er was sinds begin december afwezig; ze is de allereerste minister die met zwangerschapsverlof is gegaan. Begin januari kreeg ze een zoon.

7 uur geleden