Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Holland Acht vaart eindelijk uit

Holland Acht vaart eindelijk uit

ALMERE (ANP) - Elf weken lang lag de ruim 17 meter lange boot in de loods op het droge, maar maandag woelde de Holland Acht voor het eerst weer door het water. De uitgelaten manschappen van hoofdcoach Mark Emke stapten bij roeivereniging Pampus in Almere in het vlaggenschip van de Nederlandse roeiploeg.

Roeien was in de coronacrisis al wel weer enkele weken toegestaan in de 'tweeën’, maar voor de Acht duurde het langer eer er toestemming was. Met een mondkapje voor stuurvrouw Aranka Kops was het laatste beletsel weggenomen. De acht roeiers kijken tegen elkaars rug aan, maar de stuurvrouw zit op korte afstand van slagman Robert Lücken en kijkt hem vol in het gezicht.

De tewaterlating van de boot, die zijn laatste succes vorig jaar vierde met het zilver op de WK in het Oostenrijkse Linz, had al eerder gekund, maar coach Emke wachtte nog even. '’Ik heb een pauze ingelast, vond het belangrijk dat de mannen eerst nog vakantie kregen. Vanaf vandaag begint de voorbereiding op de Olympische Spelen.’’

Lang jaar

Tokio 2020 was normaal gesproken deze zomer het hoogtepunt geweest voor de Holland Acht. De uitbraak van het coronavirus, met kort daarna het besluit om de Spelen met een jaar uit te stellen, kwam hard aan. "Ik had wel even tijd nodig om die klap te verwerken. Als het grote doel waar je al die tijd naartoe werkt ineens wegvalt, moet je even tot jezelf komen. Ik moest de batterij weer opladen", vertelt Bram Schwarz, met 22 jaar de jongste roeier in de Holland Acht.

"Roeien is een zware sport die fysiek en mentaal veel van je vergt. Het is veel trainen, vaak lang en hard, en weinig wedstrijden. Zoals wij de sport beleven, duurt een jaar heel lang. We hebben na die klap van het afzeggen van de Spelen met een minder intensief schema de training weer opgepakt. Zo heb ik de lol weer teruggevonden en ik stap nu echt met plezier die boot weer in.’’

Meer uit Sport

Schaatser Roest stelt teleur op 10 kilometer, Ghiotto wint

STAVANGER (ANP) - Schaatser Patrick Roest heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Stavanger genoegen moeten nemen met de achtste plaats op de 10 kilometer. De zege ging naar wereldkampioen Davide Ghiotto uit Italië. Die won in 13.02,71 voor Ted-Jan Bloemen uit Canada en Michele Malfatti uit Italië. Roest gaf ruim 21 seconden toe en finishte in 13.23,96.

29 minuten geleden
Handbalsters op WK zonder Ten Holte en Van Vliet tegen Congo

FREDERIKSHAVN (ANP) - De handbalsters spelen de tweede groepswedstrijd tegen Congo zonder keepster Yara ten Holte en Loïs van Vliet. Bondscoach Per Johansson heeft beide handbalsters op de tribune gezet voor de tweede groepswedstrijd.

50 minuten geleden
Schaatsers ver van podium op 500 meter, Japanner Morishige wint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger ver van het podium gebleven op de 500 meter. Hein Otterspeer was de beste Nederlander. Hij werd met 35,12 tiende. De zege ging naar de Japanner Wataru Morishige. Die was met 34,65 nipt sneller dan de Chinees Tingyu Gao. Tatsuya Shinhama uit Japan pakte het brons.

2 uur geleden
Japanse Takagi klopt Rijpma-De Jong en Groenewoud op 1500 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Antoinette Rijpma-de Jong heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger zilver gepakt op de 1500 meter. De 28-jarige wereldkampioene kwam tot een tijd van 1.56,95 waarmee ze alleen Miho Takagi voor zich moest dulden. De Japanse won in 1.55,87. Marijke Groenewoud pakte het brons.

2 uur geleden
Wielrenner Cimolai vindt met Movistar alsnog ploeg

MADRID (ANP) - De Italiaanse wielrenner Davide Cimolai heeft alsnog een ploeg gevonden om zijn profloopbaan voort te zetten. De Spaanse ploeg Movistar heeft hem binnengehaald om de Colombiaan Fernando Gaviria te assisteren in de sprint. Cimolai (34) kreeg bij het Franse Cofidis geen nieuw contract voor volgend jaar.

3 uur geleden
Judoka Van Dijke pakt goud op Grand Slam Tokio

TOKIO (ANP) - Judoka Sanne van Dijke heeft bij het Grand Slam van Tokio het goud gepakt in de klasse tot 70 kilogram. De 28-jarige Brabantse versloeg in de finale in de golden score de Japanse Shiho Tanaka.

8 uur geleden
Basketballers Boston Celtics winnen ook negende thuisduel in NBA

BOSTON (ANP/RTR) - De basketballers van Boston Celtics hebben in de Amerikaanse competitie NBA een eerste thuisnederlaag kunnen voorkomen. De koploper in de oostelijke divisie versloeg Philadelphia 76ers met de nodige moeite: 125-119. Het was de negende thuisoverwinning van het seizoen.

9 uur geleden