Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hogere vrachttarieven zorgen voor stijging dienstenimport

Hogere vrachttarieven zorgen voor stijging dienstenimport

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse handel in diensten met het buitenland is in de eerste drie maanden van dit jaar qua waarde sterk toegenomen in vergelijking met de periode een jaar eerder. De hogere tarieven in het vracht- en containertransport zorgde mede voor het sterke herstel van de importwaarde, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de zakelijke dienstverlening aan Nederlandse bedrijven en personen nam toe.

Volgens het CBS was de dienstenimport in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor 53,4 miljard euro. Dat is ruim een vijfde meer dan een jaar eerder en ook iets meer dan in het eerste kwartaal van 2019 voor de coronacrisis. Ook uitgaven door Nederlandse reizigers in het buitenland worden tot de import van diensten gerekend.

De exportwaarde van diensten bleef nog wel zo'n 4 procent achter bij het pre-crisisniveau. De dienstenexport is de waarde van aan buitenlandse bedrijven en personen geleverde diensten door Nederlandse bedrijven. Dan gaat het onder andere om vervoersdiensten zoals de aanschaf van vliegtickets en andere uitgaven van buitenlandse reizigers in Nederland. Ook gaat het om zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld op het gebied van advies. Culturele en recreatieve verrichtingen en gebruik van intellectuele eigendommen maken ook deel uit van het pakket.

De coronacrisis sloeg eerder een deuk in de handel van diensten met het buitenland. Vooral het reisverkeer verminderde als gevolg van reisbeperkingen en andere coronamaatregelen. Maar ook de importwaarde van vergoedingen voor het gebruik van intellectuele eigendommen namen flink af in coronatijd. Verder heeft Nederland ook de belastingregels aangepast waardoor het voor multinationals minder aantrekkelijk is geworden om bepaalde inkomensstromen door Nederland te laten lopen.

Meer uit Financieel

Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

16 minuten geleden
Onrust onder cabinepersoneel Transavia om geannuleerde vluchten

SCHIPHOL (ANP) - Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

1 uur geleden
Werkgevers: flink deel transitieplannen pensioenstelsel klaar

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.

1 uur geleden
Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

3 uur geleden
VK komt met sancties tegen schepen uit Russische 'schaduwvloot'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

4 uur geleden
Tesla stijgt op Wall Street door hoop goedkeuring megabonus Musk

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde donderdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van ruim 5 procent. De fabrikant van elektrische auto's houdt donderdag zijn aandeelhoudersvergadering, waarop opnieuw zal worden gestemd over de megabeloning voor topman Elon Musk. Hij liet voorafgaand aan die vergadering weten dat een meerderheid van de aandeelhouders lijkt in te stemmen met zijn beloningspakket van 56 miljard dollar (zo'n 52 miljard euro).

5 uur geleden