Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hogere vrachttarieven zorgen voor stijging dienstenimport

Hogere vrachttarieven zorgen voor stijging dienstenimport

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse handel in diensten met het buitenland is in de eerste drie maanden van dit jaar qua waarde sterk toegenomen in vergelijking met de periode een jaar eerder. De hogere tarieven in het vracht- en containertransport zorgde mede voor het sterke herstel van de importwaarde, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de zakelijke dienstverlening aan Nederlandse bedrijven en personen nam toe.

Volgens het CBS was de dienstenimport in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor 53,4 miljard euro. Dat is ruim een vijfde meer dan een jaar eerder en ook iets meer dan in het eerste kwartaal van 2019 voor de coronacrisis. Ook uitgaven door Nederlandse reizigers in het buitenland worden tot de import van diensten gerekend.

De exportwaarde van diensten bleef nog wel zo'n 4 procent achter bij het pre-crisisniveau. De dienstenexport is de waarde van aan buitenlandse bedrijven en personen geleverde diensten door Nederlandse bedrijven. Dan gaat het onder andere om vervoersdiensten zoals de aanschaf van vliegtickets en andere uitgaven van buitenlandse reizigers in Nederland. Ook gaat het om zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld op het gebied van advies. Culturele en recreatieve verrichtingen en gebruik van intellectuele eigendommen maken ook deel uit van het pakket.

De coronacrisis sloeg eerder een deuk in de handel van diensten met het buitenland. Vooral het reisverkeer verminderde als gevolg van reisbeperkingen en andere coronamaatregelen. Maar ook de importwaarde van vergoedingen voor het gebruik van intellectuele eigendommen namen flink af in coronatijd. Verder heeft Nederland ook de belastingregels aangepast waardoor het voor multinationals minder aantrekkelijk is geworden om bepaalde inkomensstromen door Nederland te laten lopen.

Meer uit Financieel

Honderden aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - In totaal hebben 364 ondernemers dinsdag een aanvraag ingediend bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling ging dinsdagochtend om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten.

10 minuten geleden
Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

BERLIJN (ANP) - Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

48 minuten geleden
Google laat publiek oefenen met kunstmatige intelligentie

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google stelt zijn kunstmatige intelligentie (AI) binnenkort open voor het publiek, zodat gebruikers ermee kunnen oefenen. Mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen als eersten aan de slag met Bard. Het is nog niet bekend wanneer Nederlanders aan de beurt komen, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Bloomberg: VS pakken uitbreiding chipbedrijven in China aan

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan de groeimogelijkheden van chipbedrijven in China beperken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Amerikanen zijn al langer bezig met het afknijpen van de levering van hoogwaardige technologie aan het Aziatische land, om te voorkomen dat die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.

1 uur geleden
Goede doelen en verenigingen vanaf juni weer welkom bij ING

AMSTERDAM (ANP) - Verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen, zijn vanaf juni weer welkom bij ING. In augustus besloot de bank dat ze voorlopig geen nieuwe rekeningen meer konden openen omdat er niet voldoende personeel was om het daarvoor vereiste klantonderzoek te doen. Dat zou bij "deze complexe rechtsvormen" volgens ING meer werk zijn dan bij bedrijven of particulieren.

1 uur geleden
Omwonenden Schiphol: geen wettelijk kader voor 500.000 vluchten

HAARLEM (ANP) - Het uitvoeren van 500.000 vluchten door Schiphol is tegen de wet, stelt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Die stichting vertegenwoordigt omwonenden van Schiphol dinsdag in de rechtbank van Haarlem. Daar diende het kort geding dat verschillende luchtvaartmaatschappijen aanspanden tegen de Staat om het verlagen van het aantal vluchten. Volgens de advocaten van RBV is er enkel een wettelijke grondslag voor 400.000 vliegbewegingen via de luchthaven.

2 uur geleden
Schiphol: geef duidelijkheid en perspectief over aantal vluchten

HAARLEM (ANP) - Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

2 uur geleden