Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hogere prijzen helpen IKEA-winkels aan meer winst

Hogere prijzen helpen IKEA-winkels aan meer winst

LEIDEN (ANP/RTR) - De hogere prijzen helpen Ingka Group, de eigenaar van de meeste IKEA-winkels in de wereld, aan een hogere bedrijfswinst. Daardoor lukte het de Zweedse woonwarenhuisketen afgelopen jaar namelijk om meer marge op zijn meubels en woonaccessoires te rekenen.

Bij Ingka loopt het boekjaar tot eind augustus. De operationele winst, oftewel het resultaat gecorrigeerd voor onder meer rente en belastingen, steeg bijna 9 procent tot ruim 2 miljard euro. In maart had de onderneming al aangegeven dat de prijzen dit jaar waarschijnlijk met zo'n 12 procent omhoog zouden gaan.

De verkopen stegen uiteindelijk met een kleine 6 procent tot 39,5 miljard euro. De Nederlandse markt, met twaalf winkels die vallen onder Ingka en een concept store in Delft eigendom is van franchiser Inter IKEA Systems, was een van de aanjagers van de groei.

Nederland

In Nederland ging de omzet 10 procent omhoog, werd eerder al bekend. Dat was onder andere te danken aan een groeiend marktaandeel. Ook werd IKEA Groningen uitgebreid tot een logistiek centrum. Daardoor worden andere vestigingen ontlast en hoeven er minder bestellingen vanuit het centrale distributiecentrum in Oosterhout te komen.

Onder de streep hield Ingka met 287 miljoen euro wel 82 procent minder winst over. Dat had evenwel niets met de woonwarenhuizen te maken, maar met investeringspoot Ingka Investments. Die had last van de stijgende rente op de financiële markten, waardoor obligaties minder waard werden.

Het vertrek uit Rusland drukte eveneens op de cijfers, al geeft Ingka niet aan om wat voor bedrag het precies gaat. Ingka besloot in maart zijn zeventien Russische winkels te sluiten en er te stoppen met de productie. Voor de invasie van Oekraïne was IKEA een van de grootste westerse werkgevers in Rusland.

Meer uit Financieel

EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

26 minuten geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

52 minuten geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

1 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

2 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

3 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

3 uur geleden