Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hogere opening beurzen verwacht, cijfers Fastned en InPost

Hogere opening beurzen verwacht, cijfers Fastned en InPost

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag hoger te openen. Daarmee zou de Amsterdamse AEX-index het record nog verder aanscherpen. De stemming wordt gesteund door de winsten op Wall Street. Op het Damrak kwamen de aanbieder van postkluisjes InPost en de exploitant van snellaadstations Fastned met cijfers. Het is de laatste handelsdag van deze week, want op Goede Vrijdag zijn de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten dicht.

De AEX sloot woensdag licht hoger op 879,10 punten. Daarmee zette de hoofdgraadmeter zijn recordopmars verder door. In New York werden winsten tot 1,2 procent op de koersenborden gezet.

De Nikkei in Tokio daalde donderdag 1,5 procent. Dat kwam vooral doordat veel grote bedrijven in de Japanse hoofdindex ex-dividend noteerden. Dat betekent dat die aandelen geen recht meer bieden op het dividend over de afgelopen periode, wat meestal voor koersdruk zorgt. Het ging bijvoorbeeld om autoconcern Toyota (min 1,2 procent) en de grote bank Mitsubishi UFJ Financial Group (min 2,3 procent).

Positief bedrijfsresultaat

De Kospi in Seoul zakte 0,3 procent. De Hang Seng-index in Hongkong, de Australische All Ordinaries en de beurs in Shanghai wonnen tot 1,1 procent.

Fastned maakte bekend opnieuw hard te zijn gegroeid vorig jaar en dat voor het eerst een positief bedrijfsresultaat werd behaald. Het bedrijf zei ook dat het verkoopvolume is verdubbeld naar een recordhoogte. Fastned is genoteerd bij de kleinere fondsen op Beursplein 5.

Sterke handelsvolumes

InPost verklaarde dat het pakketvolume in 2023 met 20 procent is gestegen tot 892 miljoen pakketjes en dat ook in het eerste kwartaal van dit jaar de handelsvolumes sterk waren. Het Poolse bedrijf heeft een notering in de MidKap.

Op macro-economisch gebied zijn er gegevens over onder meer de Duitse winkelverkopen, de Amerikaanse uitkeringsaanvragen en een nieuwe raming over de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal.

De euro noteerde donderdagochtend op 1,0816 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 81,76 dollar en Brentolie werd 0,4 procent duurder op 86,41 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet profiteert van clouddiensten en advertenties

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van het aanbieden van zijn clouddiensten, maar ook advertenties leverden meer op. De omzet van het Amerikaanse concern steeg op jaarbasis met 14 procent tot ruim 84,7 miljard dollar, omgerekend meer dan 78 miljard euro.

3 uur geleden
Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

4 uur geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

4 uur geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

7 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

8 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

8 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

8 uur geleden