Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hogere olieprijzen stuwen winst staatsolieconcern Saudi Aramco

Hogere olieprijzen stuwen winst staatsolieconcern Saudi Aramco

RIYAD (ANP/AFP) - Staatsolieconcern Saudi Aramco heeft vorig jaar volop geprofiteerd van de almaar oplopende olieprijzen in het kielzog van het economische herstel uit de coronacrisis. Het Saudische concern wist zijn winst op jaarbasis ruimschoots te verdubbelen. Daarbij moet wel aangemerkt worden dat een jaar eerder in 2020, het eerste jaar van de coronacrisis, de prijzen voor ruwe olie ver waren weggezakt door de mindere vraag.

Het netto-inkomen van Saudi Aramco, de melkkoe van Saudi-Arabië, steeg met 120 procent op jaarbasis tot 110 miljard dollar, (krap 100 miljard euro). In 2019, het laatste jaar voor de crisis was dit dik 88 miljard dollar. Door de crisis in 2020, waarbij onder meer de luchtvaart- en de oliesector werden geraakt, zakte dit resultaat tot 49 miljard dollar. De olieprijzen lieten vorig jaar een sterk herstel zien na het dieptepunt in 2020. Daarbij zorgt de oorlog in Oekraïne nu voor een verdere stijging van de prijzen te midden van wereldwijde aanbodtekorten.

Volgens Aramco-topman Amin Nasser zijn de economische omstandigheden aanzienlijk verbeterd. Wel blijven de vooruitzichten onzeker als gevolg van verschillende "macro-economische en geopolitieke factoren", zei hij in een toelichting.

Meer geld voor winning olie en gas

Saudi Aramco wil meer geld uitgeven aan de exploratie en winning van olie en gas. Dit jaar zal tussen de 40 miljard en 50 miljard dollar worden geïnvesteerd. Dat was vorig jaar nog 32 miljard dollar. Volgens het bedrijf toont de stijging van de olie- en gasprijzen aan dat er meer geïnvesteerd moet worden. Daarmee staat de koers van het bedrijf in contrast met andere olie- en gasconcerns die juist minder inzetten op fossiele brandstoffen.

De olierijke Golfstaten, waaronder Saudi-Arabië, hebben tot dusver weerstand geboden aan de westerse druk om de olieproductie te verhogen en zo de prijzen te beteugelen. De landen staan vooralsnog pal voor de afspraken die met oliekartel OPEC en diens bondgenoten, waaronder Rusland, eerder zijn gemaakt. Saudi-Arabië en Rusland hebben een belangrijke stem in het beleid van het verbond.

Saudi Aramco publiceerde zijn jaarcijfers enkele uren nadat Houthi-rebellen in Jemen die vechten tegen de door Saudi-Arabië gesteunde regering, verschillende locaties met drones hadden aangevallen. Daaronder waren ook faciliteiten van het staatsolieconcern. Het bedrijf zei niets over eventuele schade aan de installaties.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

4 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

10 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

13 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

18 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

19 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

19 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

20 uur geleden