Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hogere coronasterfte onder mensen met migratieachtergrond

Hogere coronasterfte onder mensen met migratieachtergrond

DEN HAAG (ANP) - Naar verhouding zijn meer mensen met een migratieachtergrond overleden in het eerste coronajaar - van maart 2020 tot en met maart 2021 - aan de gevolgen van Covid-19 dan mensen met Nederlandse wortels. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het statistiekbureau onderzocht de coronasterfte onder mensen met bepaalde demografische kenmerken, zoals achtergrond, leeftijd en inkomen. Vooral herkomst lijkt daarbij een grote rol te spelen. Onder mensen met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Indonesische achtergrond was de sterfte door corona tijdens de eerste en tweede golf relatief gezien hoger dan bij de totale bevolking. Zo was Covid-19 de oorzaak bij ongeveer een kwart van de sterfgevallen onder mensen met Marokkaanse wortels. Bij mensen met Turkse achtergrond was dit 23 procent en bij mensen van Surinaamse herkomst zo'n 22 procent. Gekeken naar de totale bevolking kwam 15 procent van de overlijdensgevallen in de onderzochte periode door het coronavirus.

In Nederland begon de coronapandemie in maart 2020 in Zuidoost-Nederland, en ze verspreidde zich vanaf daar geleidelijk over de rest van het land. Het statistiekbureau noemt geen eenduidige oorzaak van de naar verhouding hogere coronasterfte onder mensen met een migratieachtergrond. Wel kwam Covid-19-sterfte tijdens de tweede golf vaker voor in de grote steden, waar de inkomens doorgaans lager zijn en meer mensen met een migratieachtergrond wonen. Volgens de onderzoekers spelen ook "andere factoren" die nog niet bekend zijn een rol.

Meer uit Binnenland

Schoof en Halsema spreken bij Holocaustherdenking in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Minister-president Dick Schoof en burgemeester Femke Halsema houden zondag een toespraak tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

3 uur geleden
Politie geeft camerabeelden vrij van kunstroof Assen

ASSEN (ANP) - De politie heeft camerabeelden vrijgegeven van de inbraak bij het Drents Museum in Assen. Het gaat om zwart-wit bewakingsbeeld waarop te zien is hoe drie mensen een buitendeur forceren, daarna is er een explosie te zien. Volgens de politie wisten de personen op deze manier het museum in te komen.

9 uur geleden
Tuinman zegt dat Defensie moet groeien naar zeker 100.000 mensen

HILVERSUM (ANP) - Defensie moet groeien naar zeker 100.000 mensen, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Gijs Tuinman. Het is voor het eerst dat een bewindsman van het ministerie aangeeft hoe groot het moet worden.

10 uur geleden
In Tilburg opgepakte Satudarah-leden vrijgelaten

TILBURG (ANP) - De tien mannen die vrijdagavond werden opgepakt bij een samenkomst van leden van de verboden motorclub Satudarah zijn vrijgelaten. Dat meldt een politiewoordvoerster.

13 uur geleden
Roemeense premier hoopt op snelle terugkeer erfgoed

BOEKAREST (ANP) - De Roemeense premier Marcel Ciolacu heeft in Roemeense media beklemtoond dat de buit van de overvallers in het Drents Museum snel moet worden teruggevonden en terug moet naar Roemenië. Het gaat voor zover bekend om een gouden helm en gouden armbanden die tot het historische erfgoed van Roemenië behoren en die onderdeel zijn van wat de Dacische schat wordt genoemd.

13 uur geleden
Van Weel overlegt met Amsterdam over aanpak verboden demonstratie

DEN HAAG (ANP) - Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) heeft zaterdag met de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie van Amsterdam overlegd over de aanpak van verboden demonstraties. Dat gebeurde in aanloop naar de verboden actie van Extinction Rebellion (XR) op een deel van de A10 in de hoofdstad bij het oude hoofdkantoor van ING.

13 uur geleden
Directeur museum Roemenië spreekt van zeer gerichte roof

BOEKAREST (ANP) - De roofoverval in het Drents Museum in Assen waarbij Roemeense historische gouden kunstschatten zijn ontvreemd, was volgens de directeur van het Nationaal Historisch Museum in Boekarest, Ernest Öberlander-Târnoveanu, een zeer gerichte actie van de drie daders. De overval duurde maar twee minuten en de Gouden Helm van Cotofenesti en drie Dacische gouden armbanden zijn door de daders buitgemaakt, zei de museumdirecteur tegen Roemeense media.

14 uur geleden