
Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten die zich meteen melden om extra opvangplekken voor asielzoekers te realiseren, krijgen een hogere uitkering dan gemeenten die dat pas later doen. In de eerste landelijke ronde waarin gemeenten vrijwillig extra opvangplekken aandragen, krijgen zij 2500 euro per plek. Als er daarna nog onvoldoende opvangplekken zijn, kunnen gemeenten alsnog in de tweede ronde een bonus krijgen, maar die is 1500 euro per plek. Dat staat in de uitwerking van de spreidingswet. Die uitwerking is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
"Dit onderscheid wordt gemaakt om gemeenten een financiële prikkel te bieden om zoveel als mogelijk duurzame opvangplaatsen in de landelijke inbrengfase aan te bieden", zo staat in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Duurzame opvangplaatsen moeten minimaal vijf jaar beschikbaar zijn en plek bieden aan minstens honderd asielzoekers. Het mogen verschillende kleinschalige opvanglocaties zijn.
Elke twee jaar wordt op basis van prognoses over de asielinstroom bepaald hoeveel opvangplekken er in heel Nederland nodig zijn. Dat wordt vertaald in een indicatie van de opvangopgave per provincie en een indicatieve verdeling per gemeente. Op basis daarvan kunnen gemeenten "bepalen hoeveel opvangplaatsen zij vrijwillig willen aanbieden in de landelijke inbrengfase", aldus de AMvB.
Laatste verdeling
De resterende opvangplaatsen na die eerste landelijke ronde worden opnieuw indicatief verdeeld. Ook in deze fase kunnen gemeenten zich alsnog vrijwillig melden. Gemeenten kunnen onderling afspraken maken over een verdeling van de resterende provinciale opvangplekken "die past bij de lokale omstandigheden".
Als ook dit tot onvoldoende opvang leidt, bepaalt officieel de minister van Justitie en Veiligheid (maar in de praktijk de staatssecretaris verantwoordelijk voor asielzaken) per gemeente hoeveel asielzoekers zij moet opvangen. Daarbij wordt gestreefd "naar een zo evenwichtig mogelijke verdeling over het grondgebied van Nederland", maar er wordt ook gekeken naar de duur en de omvang van eerder geboden asielopvang. "Mede omdat de omstandigheden per provincie en per gemeente kunnen verschillen, zal de weging ten behoeve van besluitvorming per situatie verschillen."
Procedure
Voordat het kabinet daadwerkelijk gaat ingrijpen, krijgt een gemeente eerst een waarschuwing en daarna een vooraankondiging. Als een gemeente dit in de wind slaat, gaat de minister zelf regelen dat de benodigde opvangplekken er komen. Tegen dat besluit kan de gemeente in bezwaar en beroep.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Met een minuut stilte, toespraken en gezang hebben naar schatting rond de 250 gelovigen actie gevoerd bij de Protestantse Kerk Nederland (PKN) in Utrecht. De veelal in het rood geklede betogers willen dat de PKN zich meer uitspreekt tegen de oorlogvoering van Israël in Gaza en het optreden van Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.
9 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag werkstraffen van 180 uur geëist tegen de kapitein van een snelboot en een schipper van de watertaxi die in oktober 2022 op de Waddenzee een dodelijke aanvaring hadden. Daarnaast eiste het OM in de rechtbank in Leeuwarden voorwaardelijke celstraffen van drie maanden tegen beide verdachten.
1 uur geledenALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag vijf supporters van de Poolse voetbalclub Legia Warschau veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan een deel voorwaardelijk, voor hun aandeel in het geweld tegen agenten van de Mobiele Eenheid. Dat gebeurde voor de wedstrijd AZ - Legia Warschau op 5 oktober 2023.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam behandelt dinsdag een deel van de zaak tegen voetballer Quincy Promes achter gesloten deuren. De advocaat van Promes had daar om privacyredenen om gevraagd. Het hof heeft dat verzoek toegewezen, pers en publiek moesten daarop de zaal verlaten.
2 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - In de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee hebben de nabestaanden in hun spreekrecht de schipper van de watertaxi en de kapitein van de snelboot opgeroepen hun fouten te erkennen. "Hoe moeilijk kan het zijn, om de verantwoordelijkheid voor je fouten te nemen", zei de vrouw die door de aanvaring zowel haar 46-jarige echtgenoot als 12-jarige zoon verloor.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes is dinsdag in het gerechtshof in Amsterdam verschenen voor een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen hem. De 33-jarige Promes wordt verdacht van cocaïnesmokkel en het neersteken van zijn neef. Zijn advocaat wil dat de zitting achter gesloten deuren wordt behandeld, het hof moet daar nog op reageren.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - Majoor Marco Kroon wordt niet vervolgd omdat hij ingreep toen actievoerders wilden demonstreren tijdens een toespraak van minister Ruben Brekelmans tijdens Bevrijdingsdag in Wageningen. De zaak tegen hem wordt geseponeerd, net als die tegen vijf demonstranten, meldt het Openbaar Ministerie.
3 uur geleden